Thursday, 31 December 2009

Terserlah Ayu Mu-kategori A




hari dgn bestnyer masuk kontest agi... huhu.. menyerlahkan ayu aku yg tak ayu nie... huhu..
sape2 nak join sila2kanlahh... tarikh tutup 15 jan 2010. ni linknyer klick jer.. terjaz

gmbr yg qis ltk... gmbr yg kna kutuk kaw2 ngn kwn2 huhu...





Wednesday, 30 December 2009

pertandingan akhir tahun

tadi aku nmpak contest nie.. hehehe.. saje nak try.. mana tau ble dpt bnda nie...





Raja Kamil seorang usahawan internet sepenuh masa mengadakan cabutan bertuah lagi.
Hadiah kali ini lebih lumayan daripada sebelum ini.
Begitu juga dengan syaratnya, paling mudah, tak sampai seminit pun masa diperlukanuntuk peluang memenangi hadiah beliau.
Jika anda hendak memenangi sebuah MP3 Player berkapasiti
2GB, baca lanjut di cabutanhttp://rajakamil.biz/2009/11/20/pertandingan-akhir-tahun-update

PANDUAN UNTUK MEREDAKAN SERANGAN SAKIT KEPALA

disebabkan qis tgh sakit kepala.. so. kalu ada sape2 yg sakit kepala ugak time nih.. nie qis de cari panduan tuk kurgkan sakit kepala tnpa pkai ubat chemical....
  • Berehat seketika dengan berbaring.
  • Baring di atas katil dan pejamkan mata untuk tempoh kira-kira setengah jam
  • Elakkan terkena cahaya terang atau pancaran matahari.
  • Berehat dalam sebuah bilik yang gelap atau samar-samar kerana keadaan yang terang benderang boleh menambahkan ksakitan pada kepala.
  • Ketulan ais atau air sejuk boleh meredakan sakit kepala. Ambil sehelai tuala dan masukkan ketulan ais di dalam tuala kemudian lekapkan tuala pada mata untuk beberapa ketika.
  • Jika keadaan sejuk tidak mredakan, cuba gunakan air suam. Ambil sehelai tuala bersih dan basahkan dengan air suam kemudian lekapkan tuala pada mata selama kira-kira setengah jam.
  • Fikirkan perkara positif kerana sebahagian besar sakit kepala berpunca daripada tekanan perasaan dan gangguan.

Smile!!!!!!!!



jgn lupa untuk senyum hari nie... Ceriakan harimu dan harinya dgn seyumanmu....

jgn syum kambing udah... ahhaa

KORG.... TOLONGGG.. BTUL2 PERLUKAN PENDAPAT DARI KORG...


lelaki dan games....

:what:

kenapa lelaki lebih memilih main game dari layan awek sndiri??...

Tuesday, 29 December 2009

2 perkara...


2 perkara yg perlu kita kena ingat...  



  1. kebaikan org terhadap kita 
  2. keburukan kita kat org lain




manusia biasanya ingat kebaikan yg dia telah buat dan ingat keburukan org lain.... qis rasa mmg payah nak jumpa org yg ingat akan kebaikan org lain kepadanya dan keburukan yg telah dia buat kepada org lain... sbb dah mmg sifat manusia yg tak nak ingat kebaikan org dan hya ingat kejahatan yg org buat kat dia jer..


bnda nie qis termasuk skali tau... sbb qis pon manusia yg tak penah ingat bnda2 tue.. qis slalu ingt kebaikan qis buat kat kwn qis.. dan qis slalu ingt setiap ketidak senangan yg mereka buat dekat qis... yer arr bak kata kwn qis.. forgive yes.. but forget not... huhu.. tapi qis takk arr mcm dia... qis susah gak maafkan kesalahan org.. tapi last2 qis lupakan jer semua tue... ble tak konsider yg qis dah maafkan diorg.. huhu.. scara peribadi qis mmg seorg yg ego.. tinggi gler ego.. sbb tue mana nak ingat kebaikan org yg pnh buat baik ngn qis... huhu qis asyik duk ingat keburukan jer... tk pnh nak bersyukur bila dapat sebuah kebaikan...


hmm... qis dlm reformasi diri... nak transform diri kearah yg baik... tapi nak buat bnda nie kna ada disiplin yg kuat, motivasi yg teguh dan ketabahan.. qis nak cuba buat yg terbaik dalam diri.. yer laa.. qis dah dewasa dah.. tapi perangai mcm budak2.. tk mature langsung.. bila nk dibandingkan adik qis yg bari lepas spm tue lagi mature dari qis... dia slalu gak tegur qis.. cam terbalik jer.. adik bagi nasihat dkt kakak... tu laa lara sgt ngan kehidupan dunia dan lupakan akhirat... 


p/s buat diri sendiri: ganbatte!!!.. smoga berjaya... 




nota kaki: qis rindu kat mak skarg...

Monday, 28 December 2009

Skodeng??

salam...  sape pnh kena timbir(bhs ganu) atau ketumbit(bhs baku)??? kalu kna mesti soalan pertama keluar dari mulut org yg tgk... oowwwhhhh.. ko skodeng ek?? skodeng dlm maksud mengintai org yg ble menimbulkan kontoversi.. ahhaha. korg mesti tau apa maksud aku.. sbb aku sndiri tk tau nk elaborate camner..

tue hanya mitos jer.. ala biasa arr org melayu byk sgt mitos2nyer.. kesian sape yg kna ngusik.. mmg makan dalam arr... sbb bukan sorg dua yg tegur... setiap org yg nmpak bnda kat mata tue pasti tegur yer tak?? ahaha..

bnda nie sbnrya terjadi akibat dari jangkitan kuman pada kelopak mata atau dakt ngn akar bulu mata tue.. bila dah kna jangkitan kuman maka dia akan menimbulkan tanda2 keradangan.. ha!! dak medik apa jer tnda2 dia?? ada 5 tau.. nie ha aku kasi tau..  rubor, calor, tumor, dolor,  functio laesa (latin word)- merah, panas, bengkak, sakit, hilang fungsi..  tak semestinya ada hilang fungsi tau....





timbir nie tak berbahaya.. tak sebabkan buta pon.. cuma bengkak, merah, kadang2 gatal, mata berair.. tue jah kan??
bnda alah nie tak berjangkit.. so korg tak yh arr takut kna kat korg ugak..

aku kalu kna nie aku biar jer.. nnti ilang arr... tapi nasihat dokter muhaya.. dia suruh pi jumpa dokter amik rawatan ngn antibiotik dan rawatan untuk mcegah dari timbir nie makin besar..  ubat antibiotik nie tujuan dia nak bunuh kuman2 yg menyebabkan timbir nih... so ikutlaa yer nasihat dokter...

k arr adios.. nak sambung baca buku.. exam just around d bucu...

p/s: sbnrya ada satu agi penyebab timbir nih.. aku malas nk elaborate..
  1.  jangkitan kuman pada pangkal bulu mata. 
  2. keradangan yang disebabkan penyumbatan pada kelenjar yang menghasilkan minyak untuk menentukan bulu mata  kalis air (kalazion). ---> AYAT DR. MUHAYA.. BKN AKU
kalu yg kedua tue treatment dia lain skit.. sbb dia agak besar.. dan kadang2 perlukan minor surgery tuk buang timbir tue..
apa2 maklumat ko search kat sini.. kredit to dr muhaya dan utusan 


p/s/s: sila2 laa skodeng lagi.. nnti bila korg tumbuh timbir nie.. korg jawab jer bukan sbb skodeng.. ahhaha.. explen kat diorg scr saintifik skit.. takde nyer skodeng ble sbbkan timbir... tapi kalu korg skodeng kat lubang2 yg kotor ker.. pastu kna mata.. ble jer korg kna jangkitan kuman... ahahhaha... 

Saturday, 26 December 2009

jadual exam final



skjap je ms berlalu... dah nk abis sem 7 dah. huhu.. ganbatte...

Friday, 25 December 2009

BIRTHDAY ABAH YG KE-59

salam... hari nie  birthday abah.. . met ultah yaa abah... miss u so much..
hari nie genap umur abah 59 tahun.. (25 december 1950)
uhuhu.. abah.. smoga tahun nie ada keinsafan skit.. kurang2 ler merokok tue yer...
jaga mok molek.. qis duk jauh.. so tkleh jaga mok sangat..

smoga abah sentiasa dimurahkan rezeki.. bagi kdai laku skit.. kekeke..ha!! korang datang arr kdai aku.. kat pasar payang.. no 16 suria batik..ceesss smpat agi promot..

smoga abah sihat slalu.. jgn wat kije kuat sgt.. angkat bnda2 berat.. nnti osteoporosis kan susah.. tak pasal2 bergabung ngn geng goyang kaki.. huhu..(tak ditujukan kat sape2.. ampunnn)

i love u abah.. muahhhh..


haihhhh... asik duk isap rokok jer... kan qis beli rokok letrik baru tau.. bkn abah jer yg isap.. nnti tak psl2 qis isap skali.. gegegge...  tapi mn nk cekau duit ha??? wehh korg ulur arr skit.. huhu

adios~~

P/S: sape2 yg duk ganu tue.. gi gi laaa kat kdai ayah aku yer... hehehe.. kdai aku kat bgunn tmpat letak kereta, kedai bawah yer.. dekat ngn lift dan tangga..  cara nk dapat harga murah.. korg puji org yg tukang jual tue .. bagi kaw2 nyer bangga.. hua. hua..hua.. abisss arr korg kalu singa harimau adik aku yg tukang jaga... kekke

Thursday, 24 December 2009

poning kopala eden..........

knapa nie... knapa nie... tk nak rasa mcm nie.. tk nak.. tk suka...
apa nie... adakah aku seorg yg tersangat jelous?..........

stop thinking bout him..........  dari sebok pasal dia baik pi blajar-->

studyyyy!!! 


"trust each other till d end" ---- i will.

   ~~zilch~~

CANDID PHOTO CONTEST




salam.. arinie terjumpa contest.. huhu.. cuba2 jer... mn nk tau mnang kan?... uhu


mumpung lagi kosong@ tgh tkde wat kije apa2.. apa salahnye merapatkan silaturahim dgn mengikuti acara... alahaiii.. apa yg aku tulis.. cam tkde kaitan jer... i'm lost....

ni gambar pekerjaan aku zmn2 tuk kadok dulu...




tnx to abg. halim.. sbb anjurkan kontes nih.. hadiah dah pikir lom???..

perasaan qis sekarang!!!

geram??? sakit hati??? jeles???  


tak.. 


aku still ok!..zilch..







bencana alam???

salam... 
masalah... masalah.. knapa laaa slalu datang time yg tidak tidak tepat?? haihhhh....
nie hari ketiga setelah tenet takde kat umah.. semua dah jadi separuh giler... bahaya tul bahana sebuah intenet nie.. ahaha tapi skarg dah ada laa... gumbira sgt2.. bnda first aku bukk adlh bnda nie.. tak sbr nk update..

ok!.. selama internet tkde.. dah mcm2 aktiviti aku buat.. tgk arr sndiri kat bwh nie... 



sebuah gambar yg menggambarkan perasaan yg aku rasa time lukis bnda alah nie... tak tau sbb apa jadi terlukis gambar hati.. mungkin menggambarkan keadaan dalm umah nie skarg.. T_T..

dan ada lagi yg aku lukis.. tapi tknk tunjuk byk sgt.. dahlaa.. lukisan cam kanak2.. tgk laa.. apa yg aku pkai... hahha... amik dari kwn aku nyer.. bnda dah wujud masa kitaorg first year.. biasa arr kna buli ngn senior..kna melukis cam kanak2 ribena.. 



nie bnda last aku lukis.. nmpak cam kosong jer aku nyer pen holder.. so, aku wangi ceriakan lagi... 


nie baru satu jer aktiviti aku buat.. bnda yg lain korg tak yh tau arr... nnti korg kata aku gila.. tapi mmg mcm dah senget jer kpala otak aku nih.. ahaha

k arr.. aku nk mndi.. dah tengah hari rupanya.. ahaha.. kaki pon dah kebass.. tangan cam nk patah... sat agi aku nk mandi ala jacuzzi tuh... siap ada aroma terapi... (elleh.. cam poyo jer.. mcm ler ada bath tub kat umah nie... tapi... kolah pon jadilaaa... bleh gak tue berendam dalam tue.. ahahaa)

adioss...



Monday, 21 December 2009

zilch blog zilch life

nak dia alkisahkan.. smalam pi jenguk blog org ganu nie.. tak knal pon sape.. tapi just follow je mamat nie.. cam poyo jer.. nah.link mamat nie klik kat sini

dia ada laa crite pasal benda nie.. dan tup.. tup.. aku join.. huhu.. k arr.. aku dah buat apa yg patut..

sila-sila laa. jadi geng blogger..


zilch blog zilch life = no blog no life

Sunday, 20 December 2009

nak balik umahh...

bosan tahap gaban kat sini.. dah laa nk call mak kt umah tkleh.. alahaii... apa laa masalahnyer yer.. klau tepon org lain ble plak clear.. esok exam ENT../ OTORHINOLARYNGOLOGY 




STUDYYY!!!!  


MODE: ON




ni ha.. org yg kna tonsillitis.. sakit tau...



Friday, 18 December 2009

kuih tradisional




knal tak kuih apa kat atas tue?? hahaha...
nak ckp nm kuih tue rsa malu.. sbb tak sama rupa ngn keadaan kuih sbnar.. ahhaha
ni buah melaka kaler merah... kreativiti dak2 umah.. biasa arr kalu dah nmanya hari minggu.. mmg bosan tapan gaban.. tak tau nk buat pe.. tut2.. bukak fridge, godek2 rak2.. jumpa laa. tepung beras pulut, daun pndan @ sirap dan gula melaka.. disebbkan kat umah tkde daun pndan.. so nie laa kani pkai.. sirap rose.. ahaha.. lps dah kumpul semua tue jgn lupa klapa parut.. jap yer nk pi pnjat pokok kelapa belakang umah, klapa parut takde plak... bila dah dpt kelapa.. apa lagi..jgn tunggu lm2 parut lerr klapa td--k.


unt memarutkan kelapa...  pkai bnda bawah nih.. 




dan cara penggunaan dia seperti berikut..
pic kt bwh nie aku curik kat sini




nama bnda alah nie kukur kelapa.. k.

setelah bhn2 siap disediakan.. apa lagi mula laa masak..
nak tau ker cara nk buat kuih nie??
korg cari jer laaa kat blog org lain.. penat arr taip entry nih.. jari2ku yg halus nih dah nk patah..
tak pon dah nk kna carpal turner syndrome dah.. mhal rek kalu operasi kat sini(indo).. maunyer berjuta2..


k lah adios.. ni nk tunjuk kalu org dah pro buat kuih nie..





P/S: nk ingatkan skali lg.. bukan aku yg buat kuih tersebut... housemate aku yg buat k.. kalu aku buat komfemnya cantik menarik dan mmg de boom.. ahaha..

BLACK & WHITE PHOTO Contest






salam....
tetiba masuk contest nie.. jumpa kat blog mna ntah yg join skali .. huhu lupa..
cam kakek2 jew.. nyayukk...
k lah.. qis letak pic bawah nie.. pic kat kdai spek.. tgh test spek mn yg orait dan kna ngn muka.. uhuhu
rasa cam gila jew.. amik pic satu2 ms test spek.. k arr enjoyy!!!

contest nie ada kat blog tuan punya nih.. EZZAN












Wednesday, 16 December 2009

Jujur dan Bohong


“Hendaklah kamu jujur. Sesungguhnya kejujuran menunjuk kepada kebaikan. Dan kebaikan menunjuk kepada syurga. Seorang lelaki terus jujur dan mencari kejujuran sehinggalah dia dicatatkan di sisi Allah sebagai seorang yang sangat jujur. Berwaspadalah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta menunjuk kepada kejahatan. Dan kejahatan menunjuk kepada neraka. Seorang lelaki terus berdusta dan mencari pendustaan sehingga dia dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang sangat berdusta. [4]



aku jumpa ayat nie kat blog cikgu nih... pasal kejujuran dalam bergurau senda... aku bkn nk amik pasal bergurau senda.. tapi pasal kejujuran dan berbohong.. 

aku rasa bersalah yg teramat sgt kat sorg mamat nie.. aku byk tipu dia.. padahal aku dia jelas trang tang tang jujur ngn aku.. tadi aku mintak maaf ngn dia.. tapi aku tak ckp apa kesalahan yg aku buat.. aku takut dia marah dan kecewa ngn aku.. yer arr aku berbohong ngn dia lagipun bnda nie berasal sbgai gurauan semata..  


tetiba teringat post dari zelo55 pasal pompuan yg suka menipu dkt ym. aku rasa cam bodo jer wat perangai cam pompuan tue.. tapi aku lagi bermaruah arr dari pompuan tue.. uhuhu.. 

kalaulaa ko ada terbaca blog nie.. aku harap ko paham knapa aku tak ckp yg sebenarnya kat ko.. bukan pe aku takut ko jadi malu ngn aku.. dan ko tak nk kwn ngn aku lagi dah.. ko mmg best bila jadi kawan sbb ko byk bagi nasihat kat aku yg agak bengo** skit nih.. lagipon ko byk gak sabar ngn kerenah aku.. tau2 jer laa. aku nie kadang2 emo memanjang..


k. arr dah penat aku tulis.. nak sambung wat ENT..

 

NOT IN MOOD..

salam...

disebabkan arini mood cam hampeh jer dan dah tak nak sambung crite pasal halau jin.. tetiba rasa seram.. sbb nak tido pon still terbayang2.. pak pian punya pasal sbb duk describekan bntuk kuntilanak tue.. seram abissssssss....

exam final sem dah dekat.. dekat sgt2 dah. adalaa dlm 2 minggu lagi.exam kali nie tersangat tidak preapare padahal sblum dah jnji kat diri sendiri tuk prepare awl2 tuk exam sbb subjek yg amik byk sgt sem nih.. tersangat beban bagi org yg kurang pandai ditambah malas yg plus2.. tapi tak penah plak yg insaf... hishhh.. dah tau mcm tue tapi still tak leh nk ubah.. terasa sedih bila tengok diri sendiri.. dan bila dibandingkan ngn kwn2 yang lain.. seperti merasakan diri ni terlalu kecil.. seperti merasa layakkah aku nak mempelajari ilmu2 yg skarg aku pelajari. pernah ada org bertanya pada ibu "larat ker anak ko nak amik medik?" masa tu ibu diam jer.. malas nk menjawab soalan kwn dia.. tapi bila skarg dipikir2 balik.. aku rasa cam tak layak jer.. tk tau knapa skarg rasa cam tue.. knapa tak dari awl2 lagi rasa mcm nie..

kalau nk diikutkan prestasi belajar sepanjang sekolah sy laa yg paling kurang pandai jika nak dibandingkan pula ngn adik beradik sy jugak yg kurang pandai.. otak lembat, lambt nak tangkap kalu ada org ckp..



kdg2 menyalahkan ibu sbb suruh sy menceburi bidang nih.. tapi salah sy jugak. sy yg menyanggupi semua kata2 ibu.. sy juga yg bersemangat bila dah dapat tempat kat sini walaupon bukan biasiswa. untuk sampai ke tempat ini bukan memakai uang yg sedikit. terlampau byk duit ibu kluar tuk semua ini.. tapi tk pernah sy hargai..

tesis sy blum buat.. tk tau knapa susah sgt nk mulakannya.. terasa malass.. sy nk buang sifat2 buruk sy tue.. tp...

itulah manusia.. ckp bukan main byk lagi.. bila tiba part melakukan tue.. terus down. tk sanggup nk menghadapinya..

klah.. dah tk nak crite dah.. nk buat asignment ENT.. lusa kna submit.. pasal chronic tonsilitis

my mother..

miss her so much... skarg qis tgh dgr lagu dari yusof islam,your mother, btul2 rindu kat mak.. huhu.. dari smalam agi teringat.. dah laa call tak dapat..  huhu.. knapa laa line tpn teruk sgt.. pkai XL mahal sgt.. en.AXIS, knapa ko buat masalah... ha?? adakah ko dah bangga ngn diri ko yg makin hari makin bertambah user ko.. ha?? qis kecewa bgt sma kamu AXIS.. kecewa.....

mak duk buat apa ek skarg?? sehat ke tak? dah mkn lom? miss u lot...  qis tk tau knapa dlm dua tiga hari nie emosi qis terganggu.. asik ingt kat family jer.. rasa menyesal tiba2 timbul.. sbb skarg qis dah sendiri.. dulu bila still ada bf qis slalu call dia.. padan muka.. skarg baru nk ingt kat mak.. dan padan muka skali lagi.. en. AXIS wat hal..

mak.. sy rindu kat mak... maafkan sy sbb slama slalu lupakan mak.. kasih sayang terbagi pada org lain yg mmg blum tentu jadi milik sy.. sy lupakan mak.. i'm so sorry.. but now i'm really miss u so much.. really2 miss u..

not in mood to study.. 

Halau jin..

salam.. crite yg dah terjadi sejak seminggu yg lalu.. tapi sampai skarg masih ada dlm rumah kami... sungguh ngeri rasanya. seminggu yg lalu housemate terkena gangguan makhluk Allah swt ini.. marah sebb housemate saya marahkan dia sbb bukak lampu store.. tuk pengetahuan korg, kami baru pindah dalam 3 bulan.. dan selama 3 bulan nie mmg kami tak rasa pape.. justhousemate sy sorg nie.. dia cam ada feel.. feel ada bnda dlm umah nie.. cett.. qis plak jadi takut.. dah kul 1 pagi wib.. huhu..  k lah.. nk sambung tulis esok.. huhu .. walaupon tadi dah pagar umah ngn ayat.. huhu..

p/s: esok pas balik klas sambung.. tetiba teringat crite pak pian pasal jin makhluk tuh...

Saturday, 12 December 2009

Cerita Ayam yang Macho

Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul.tentang sebuah peternakan ayam. Disana ada 5 Ayam betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam lam novel percintaan lak).
Karena merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu nganya. Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua
menjadi merasa tersaing. Lalu bibit2 cemburu dan hasat dengki menguasai dirinya, mulalah diyer mengatur srategi. Lalu terjadi percakapan seperti ini :


Si ayam jalak tua : Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini. Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku.


Si ayam jalak muda: Banyak hensem ko punya muka,tua tak sedarkan diri.Hang tu dah tua dah tak larat dah so semua untuk aku sahaja.

Si ayam jalak tua : Eh a...berlagak tul mamat seekor ni (jalak tua bercakap lam ati yer). Seper kata aku tua tak larat lagi, ko jgn pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang... O.klah, aku maleh nak gaduh ngan budak hingusan cam ko ni (jalak tua, menunjukkan eksennyer) so apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita ngan mengadakan satu pertandingan. Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini. Yang kalah kirim salam.

Si ayam jalak muda: Aku.. aku boleh sahaja, pantang dicabar ni. Kita nak buat pertandingan apa ni... cabut bulu ayam ker (jalak muda membuat lawak loya beruk yer)

Si ayam jalak tua : Dak'ah! Senang jer pertandingan lumba lari. Sambil tersenyum kambing,

Si ayam jalak muda:Set

Si ayam jalak tua : Lumbanya 400M. tapi karena aku sudah tua, aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter.

Si ayam jalak muda: Boleh (dengan penuh keyakinan).

Maka pertandingan pun dimulai. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang mengkagumkan. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda ditembak langsung oleh pemilik peternakan.
Kenapa?????

[jawapan ada di bawah]












Kata Pemilik : "Kurang ajar. INI AYAM JALAK-HOMOSEKS NI. Asal setiap kali aku beli dapat yang macam ni SUKA SANGAT KEJAR-KEJAR AYAM JALAK TUA AKU"

NiLAI MORAL : Jgn berlagak ngan org tua (depa banyak trick yer,) HORMATILAH ORANG YANG LEBIH TUA DARI KITA...

Kisah Razak Membeli Ayam Panggang

Razak pergi ke sebuah restoran kegemarannya dan memesan ayam panggang seekor. Beberapa minit kemudian pesanannya sampai... Tapi sedang dia menikmatinya makanannya, pelayan yang lain menghampirinya dan berkata

"Maaf, Encik... Itu sebenarnya pesanan lelaki yang ada di sana itu. Dan ini merupakan stok ayam terakhir yang kami ada... Maaf ya Encik."

Razak menoleh ke arah lelaki yang ditunjuk, ternyata badannya besar dan gagah.. lalu berkata,"Kerana terlanjur sudah makan sedikit..jadi ayam ini milik saya. lagi pun saya juga membayarnya."

Sementara si pelayan restoran nampak kebingungan, lelaki gagah tadi dengan wajah marah sambil membawa pisau menghampiri Razak.

"Hai budak.. jangan sentuh lagi..!! Apapun yang akan engkau lakukan terhadap ayam itu akan aku lakukan juga terhadap engkau. Kalau kau potong kakinya, aku akan potong kaki engkau. Kalau engkau potong perutnya, aku akan potong juga perutmu. Pendek cerita... apapun yang engkau lakukan, akan aku lakukan juga pada engkau."

Razak terdiam beberapa minit... lalu perlahan-lahan Dia mengangkat ayamnya, membawa ke mulutnya dan menjilat bontot ayam tersebut...
 
p/s: bongoksssssssssss.. punya org.. ahahhahaha...

Monday, 30 November 2009

~i'm worth a lot~

In a brief conversation, a man asked a woman he was pursuing the question, "What kind of man are you looking for?"

She sat quietly for a moment before looking him in the eye and asking, "Do you really want to know?"

Reluctantly, he said "Yes."

She began to expound..., "As a woman in this day and age, I am in a position to ask a man what he can do for me that I can't do for myself. I pay my own bills. I take care of my household without the help of any man….. or woman for that matter. I am in the position to ask, what can you bring to the table?"

The man looked at her. Clearly he thought that she was referring to money. She quickly corrected his thought and stated, "I am not referring to money. I need something more. I need a man who is striving for perfection in every aspect of life."

He sat back in his chair, folded his arms, and asked her to explain.

She said, "I am looking for someone who is striving for perfection mentally because I need conversation and mental stimulation. I don't need a simple-minded man. I am looking for someone who is striving for perfection spiritually because I don't need to be unequally yoked... believers mixed with unbelievers is a recipe for disaster. I need a man who is striving for perfection financially because I don't need a financial burden. I am looking for someone who is sensitive enough to understand what I go through as a woman, but strong enough to keep me grounded. I am looking for someone who I can respect. In order to be submissive, I must respect him. I cannot be submissive to a man who isn't taking care of his business. I have no problem being submissive... he just has to be worthy. God made woman to be a help mate for man. I can't help a man if he can't help himself."

When she finished her spill, she looked at him. He sat there with a puzzled look on his face. He said, "You’re asking a lot."

She replied, "I'm worth a lot."

To every woman who're worth a lot.... and every man who needs to know.

copied from my friend, hidayah wahidah.thanks :)
it hv same way of my thought..

Sunday, 29 November 2009

Jika aku jatuh hati...


Ya Allah jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang
yang melabuhkan cintanya padamu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiku..

Ya Muhaimin jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyeuntuh hati seseorang
yg hatinya tertaut padamu agar aku
tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu..

Ya Rabbana jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar
tidak berpaling daripada
hatimu...

Ya Rabbul Izzati jika aku rindu,
rindukanlah aku pada
seseorang yang merindui
syahid di jalanmu..

Ya Allah jika aku menikmati cinta
kekasihmu,janganlah kenikmatan indahnya
bermunajat di seprtiga malam t
terakhirmu..

Ya Allah jika aku jatuh hati pada
kekasihmu,jangan birkan aku
terlatih dan terjatuh dalam perjalanan
panjang menyeru manusia kepadamu..

Ya Allah jika kau halalkan aku
merindui kekasihmu,jangan biarkan aku
melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta
hakiki dan rindu rindu abadi hanya kepadamu..
..amin...

facebook vs friendster

hmm.. someone just ask me.. what make facebook better than friendster?? i don't know to answer it.. bcause the first time i change fom fs to fb.. just because my damn university block it.. but they doesnt block fb.. but.. after a month.. so many people using fb.. it become traffic jam.. then my damn university block it.. i'm frustrated.. so frustrated.. then i stop using it for awhile.. and now.. active like devil now.. ahahhaa.. so addicted.. demmm..

so here i list it.. why i choose facebook than friendster..
  1. frustration from previous one.. hate fs as i hate him... demm..
  2. fb more addicted, make me forget to everything
  3. easy to use
  4. more games and application
  5. wonderful quiz
  6. relationship between friends and family member become more closer
  7. gossip can easily distributed
  8. and also important imformation maaa...
i dont know what others thought bout this social network.. but that i was..

Saturday, 28 November 2009

hari raya eidul adha 2009




hidangn hari raya
hari pertama: soto, nasi himpit, mee, puding sntan mkn ngn laici.
hari kedua: nasi putih, kari kambing, aym masak merah, sayur campur, sambal tomato.
hari ketiga: laksa peneng.. ahaa.. tk tau ejaan btul camner..




raya kali nie gabungn 3 buah rumah. kami msk sama2 demi dptkan suasana hari raya.. wlaupun tak dpt wat korban tapi berjaya tumbangkan seekor kambing dgn sebagian besar daging tersebut di sedekahkan... (bgus tul kami nih..uhuhu)

k.. qis nk tido lu.. tadi study pasal DM tipe 1.. lagi sebulan nk exam.. uhu
insyaallah.. qis akn ready awl tuk exam kali nie.. tak buat mcm exam2 sblumye.. cayouk...

Sunday, 22 November 2009

ocean...


hmmm... ceria... suka sgt2

Saturday, 7 November 2009

i miss u

rindu sangat2..
teringat masa2 kita bersama,
suka, duka, kau slalu ada..

rindu sangat2...
dengan setiap gelak tawamu,
dgn lawakmu,
yang sentiasa menceriakan hariku,

rindu sgt2..
dgn setiap kata nasihatmu padaku,,,
dgn teguranmu pada setiap kesalahn yg aku lakukan,
kau pnh puas nasihatiku walau aku tak pnh mau mendengarkannya..

rindu sgt2
dgn luahan hatimu ttg org sekelilingmu,
walau kau tak pnh puas hati dgn mereka,
kau tetap teruskan demi mnjaga hati mereka..

rindu sgt2
dgn gaya tidurmu,
dgn dengkuran yg slalu menggaguiku,
kini aku ingin mendengarnya...

rindu sgt2...
semua kenangn yg pnh kita lalui,,
aku takkan pernah melupkannya,
walaupun kini kau telah tiada..

aku mengingatinya,
setiap kenangan kita..
selagi hayat dikandung badan,
aku akan sentiasa mengingatinya..


kaulah sahabat,
kaulah teman hidupku,
kaulah segala2nya bagiku,
takkan pernah ada yg bisa menggantikanmu,
setiap kenanganmu terpahat kuat di dalam hatiku..

semoga kau tenang di sana..
walau kau kini berkeseorangan..
tapi yakinlah..
kau sentiasa ada didalam hatiku dan kwn2 yg lain
kau sentiasa ada setiap masa dihati kami
sentiasa menemani kami sehari..
melakukan setiap aktiviti bersama2..
kami takkan pernah melupaimu..
karena kami rindu sekali padamu.. laila..
we love u.. and always love u..

Friday, 10 July 2009

stressssss

bodoh sangt ker aku nie.. huaaaaaa... sedihnyer... dah tak tau nk buat apa lagi... huuhuhu.. pdn ngn muka aku...

Monday, 6 July 2009

denggi

mmm... demam denggi.. masih byk angka kejadian yg berlaku.. seperti yg terjg kat kwn2 qis.. 3 org kwn qis masuk hospital gara2 nyamuk pembawa virus denggi nie.. kesian qis tgk kwn qis.. dah tak sanggup menanggup kos pengubatan.. agak mahal.. w/pun kami2 ini bakal dokter.. tapi apakan daya.. belajar pun blum abis lagi.. ilmu di dada belum cukup mbokk... jd tak leh nk merawat diri sendiri kalu sakit dah teruk sgt... huhuhu.

qis sendiri sbnarnya pun demam jugak.. tapi takde sape pun peduli.. qis heran ngn kwn2 qis.. tak ada perhatian langsung kat qis.. kdg2 tue terasa gaks.. samapaikan terasa taknak jg diorg masa masuk hospital nie.. qis tau qis demam tak teruk sgt.. tak masuk hospital... tapi bagi qis.. masuk hospital hnya satu pembaziran sbb kalu qis rasa kuat.. qis akan teruskan berjuang smpai qis sembuh.. sbb seboleh2nya qis tk nak masuk hopsital kat sini... tak sanggup tanggung kos.. lagipun qis tk amik insyuran.. sbb dulu amik tak sakit plak.. wat rugi jer beli insyuran... iskh3... qis lebih rela masuk hospital kat m'sia.. lbih dkt ngn kluarga.. hehehe... qis akui qis manja sgt ngn kluarga.. tak ble jauh2 bila sakit... qis nk ada org yg qis syg masa qis sakit.. biar cpt sembuh... bak kata lec qis kat sini.. penyembuhan penyakit bukan hnya pd penyakitnya tp emosinya atau spiritualnya.. sbb ia ada peranan yg penting dlm penyembuhan penyakit.. ini disebbkan kerja2 hormon alami dalam tubuh kita yg berespon terhdp emosi kita... huahahaha.. pandainya qis berhujah... rasa cam malu plak.. qis bukannya pndai sgt. tp tk pelahh.. kdg2...

berbalik pada crite kwn2 qis... sumer yg sakit 3 org.. yg masuk hospital laa... yg tak masuk hospital tp sakit jgk.. sumer org.. iaitu lima2 org penghuni wisma istana sakit jugak.. tapi ttp digagahkan.. menunggu sang kwn yg sdg sakit.. huhuu... skrg nie pun qis ada kat hospital.. online pakai kwn qis punya lptop.. dia yg bw tapi qis yg guna... sory ek jihad.. qis guna lama2.. ok.. jasamu akan qis kng sampai bila2... bosan sgt.. qis tak ble tido.. hehehe.. jd qis online laa.. kompakkan kwn2 qis nie.. sakit serentak.. mana taknya... nyamuk banyak sungguh yg membiak di kwsn rumah qis.. apatah lagi sungguh enak darah kami yg tk diragui kemanisannya ... almaklumlah kami2 sumer nie manis2 orgnya.. mana taknya nyamuk tue tergila-gilakan kami.. terkejar-kejarkan kami... gigit kami dgn manjanya.. hahaha.. smpaikan kami tak sanggup menahannya hingga lemah tk bermaya... terdampar di kasur nan keras nie bersertakan infus yg sgt indah menghiasi lgn2 kami bagaikan gelang emas yg cuanttikkk... hahah.. k lah.. dh byk sgt qis merapu dlm nie.. bdn qis dh tk larat lagi... skarng pun dah pukul 4 15 pagi... tak tido lg nih.. k lah.. qis nk lelapkan mata... lgpun td azan dh berkumandang... semoga cpt sembuh yaaa.. teman2

Wednesday, 20 May 2009

axis


mmm... simkad baru... line yg sangat clear bila tepon.. terutama tpn mlaysia laaa.... hahaha.... hangin skin ngan xl... skit2 line tak clear... kadang2 ada.. kdg2 ilang.... duk dlm gua skit jer.. mesti signal kosong... huhuhu.... bila nak hantar sms jer mesti kena angkat2 tpn..cari line... payoh sungguh laaa... lagi geram bila mesej pending... hahaa... kredit ttp jatuh... wt perabih duit aku jaa... aku rekemenkan kat korg2 pakailaa axis.. ok.. muahahahaha....

Thursday, 14 May 2009

pic masa pi gunung bromo


pic nie dah lama masa tahun lepas... first time pergi tmpat gunung berapi... kata org2 stmpat.. gunung nie aktif lagi... huhuhuhu...

sbnrya suka waktu2 camni.. kebersamaan bersama kawan2... terasa menghangatkan hati yg redup... tapi aku merugika satu saat yg indah.. masa keliling kawah tue... aku betul2 tak berani.. ditambah pulak dgn kegayatan aku.. hahaha... rugi...rugi.. patutnya buat berani jer... hahha..

tmpat tersangat sejuk hingga kena pakai baju 3 hingga 4 lapis kalu tak alamtnya frost bite laa korg.. tapi kalu jns yg thn sejuk tak taulaa.... aku masa tu pakai sweater 2 lapis.. t-shirt 2 lapis gak... sluar pun 2 lapis gak.. hahaha gler punya tbl... tapi awl2 pagi laa. masa kitorg pergi tgk matahari terbit... dalam pukul 3 pagi kat sana... bila matahari muncul sejuk tue kurang laa... panasssss... smpai nk bukak sumer baju yg ada kat badan...

sory gmbr masa tgh panas takde... tapi ni pic masa nk cari port nk tangkap gambar... laluan yg jarang dilalui umum... ramai org tak tau tmpat nie.. sbb agak curam skit jalan dia... tapi kejadian nie sepertinya mengeratkan hub. antar teman2 se negara... hahaha.. sumer nie kwn2 kelas aku... takut? mmg aku takut masa nie.. yg aku tk thn tue smpat jer bbdk nie snap gambar... keseimbangan mengawal bdn kurang tuh ... tgk jelaa bdn mcm mana... huahahaha... aku bagitau kat korg nilaa pglaman yg best yg pnh aku alami... ingat lps nie nk pergi gunung berapi lain plak... hahahaha....

Sunday, 10 May 2009

slamat hari ibu...


buat mak yg tersayang... slamat hari ibu... love u so much... walaupun jarang2 ble call... semoga mak sihat selalu dan selalu berada dibawah lindungan ALLAH swt..

muahh for u... xoxo

bosan babe

huaaaaaa.... tak tau knapa ble sebosan nie... aku dh tak sanggup idup cam nie... mcm tkde life jer... tolong aku.... aku perlukan ssorg yg ble dgr crite dr aku... aku nk seorg pendengar.. aku dh bosannn.. asik ckp sorg2 jer... takut nanti ada org kata aku giler plak... susah tul...

Thursday, 7 May 2009

Best and Worst Brain Foods

FOR SHORT-TERM MEMORY
Drink This!: COFFEE

Fresh-brewed joe is the ultimate brain fuel. Caffeine has been shown to retard the aging process and enhance short-term memory performance. In one study, British researchers found that just one cup of coffee helps improve attention and problem-solving skills.

Not That!: ENERGY DRINKS/TOO MUCH COFFEE

Ever heard of the concept “too much of a good thing”? If you OD on caffeine—too many cups, a jolt of caf from the late afternoon onward, a Red Bull cocktail—it can mess with your shuteye schedule. Sleep is reboot time for your mental computer, and you don’t want to mess with it.

FOR LONG-TERM MEMORY
Eat This!: BLUEBERRIES

Antioxidants in blueberries help protect the brain from free-radical damage and cut your risk of Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. They can also improve cognitive processing (translation: thinking). Wild blueberries, if you can find them, have even more brain-boosting antioxidants than the cultivated variety, so book that vacation in Maine now. The berries will ripen in July.

Not That!: THE UNRIPE AND UNREADY

Here’s a cool tip: if your favorite berries are out of season, buy them frozen. The freezer locks in peak flavor and nutrients, so the berries’ antioxidant capacity is maxed out. Those pale, tough, and expensive off-season berries usually ripen on a truck, rather than on the bush, so they’re nutritional imposters compared to the real thing.

For more smart shopping tips, point your grocery cart to THIS story and learn how to pick the most delicious and nutritious while controlling your waistline!

TO THINK FASTER
Eat This!: SALMON OR MACKEREL

If the Internal Revenue Service picks you for some up-close-and-personal auditing, you’ll want to be on your toes when they vet your deductions list. So put salmon or mackerel on the grocery list. The omega-3 fatty acids found in fatty fishes are a primary building block of brain tissue, so they’ll amp up your thinking power. Salmon is also rich in niacin, which can help ward off Alzheimer’s disease and slow the rate of cognitive decline.

Not That!: FULL-FAT ICE CREAM

Not all fats are created equal: Beware foods high in saturated fats, which can clog blood vessels and prevent the flow of nutrients and blood to the brain. Ice cream is not a brain-health food.

TO ENERGIZE:
Eat This!: HIGH-PROTEIN SALAD WITH VINAIGRETTE

The oil in the dressing will help slow down digestion of protein and carbs in the salad, stabilizing blood-sugar levels and keeping energy levels high. Build your salad on a bed of romaine and spinach for an added boost in riboflavin, and add chicken and a hard-boiled egg for more energizing protein.

For other tips on how to build the perfect salad, check out the Eat This, Not That! ultimate salad selector.

Not That!: PANCAKES OR BAGELS

MIT researchers analyzed blood samples from a group of people who had eaten either a high-protein or a high-carbohydrate breakfast. Two hours after eating, the carb eaters had tryptophan levels four times higher than those of the people who had eaten protein. The tryptophan in turkey is one of the reasons you crawl off for an afternoon nap after Thanksgiving dinner. So watch what you gobble.

TO CALM DOWN
Eat This!: LOW-FAT YOGURT OR MIXED NUTS

Scientists in Slovakia gave people 3 grams each of two amino acids—lysine and arginine—or a placebo, and asked them to deliver a speech. Blood measurements of stress hormones revealed that the amino acid-fortified guys were half as anxious during and after the speech as those who took the placebo. Yogurt is one of the best food sources of lysine; nuts pack loads of arginine.

Not That!: SODA

A study from the American Journal of Public Health found that people who drink 2½ cans of soda daily are three times more likely to be depressed and anxious, compared with those who drink fewer. So Mountain Dew is a Mental Don’t.

TO CONCENTRATE
Eat This!: PEPPERMINT TEA

The scent of peppermint helps you focus and boosts performance, according to researchers. Need to reach Chicago before nightfall, and you’re stuck in traffic around Cleveland? One study found that peppermint makes drivers more alert and less anxious.

Not That!: CANDY

Sugary foods incite sudden surges of glucose that, in the long term, cause sugar highs and lows, leading to a fuzzy state of mind. So you’ll need to avoid all the attention-busting sugar bombs on this list of the 20 most sugar-packed foods in America.

FOR GOOD MOODS AND GRINS
Eat This! ARUGULA OR SPINACH SALAD

Leafy greens—arugula, chard, spinach—are rich sources of B vitamins, which are key components on the assembly line that manufactures feel-good hormones such as serotonin, dopamine, and norepinephrine. According to a study published in the Journal of Neuroscience Nursing, a lack of B6 can cause nervousness, irritability, and even depression.

Not That!: WHITE CHOCOLATE

White chocolate isn’t chocolate at all, since it contains no cocoa solids. So it won’t stimulate the euphoria-inducing mood boosters like serotonin, as real chocolate does. Grab the real thing, the darker the better. More cacao means more happy chemicals and less sugar, which will eventually pull you down.

FOR SHARPER SENSES
Eat This!: 1 TBSP OF GROUND FLAXSEED DAILY

Flax is the best source of alphalinoleic, or ALA—a healthy fat that improves the workings of the cerebral cortex, the area of the brain that processes sensory information, including that of pleasure. To meet your quota, sprinkle it on salads or mix it into a smoothie or shake.

Not That!: ALCOHOL

This one’s obvious, but worth mentioning anyway. A drink or two can increase arousal signals, but more than that will actually depress your nervous system. This makes you sloppy, not sharp.

By David Zinczenko, with Matt Goulding

http://health.yahoo.com/experts/eatthis/31477/best-and-worst-brain-foods/

Sunday, 8 February 2009

Going Up! 7 Pointers to Lift a Bad Mood

Tidak ada yang bisa hidup yang panjang dan hidup sehat tanpa akan pergi pada; mood swings terkadang dapat membuat kita merasa bahwa hidup ini terlalu banyak bagi kami.

A bad mood tidak hanya memberikan pandangan yang suram, tetapi juga menurunkan fungsi kekebalan Anda, memimpin ke arah penyakit. Berikut adalah beberapa saran untuk mengangkat mood Anda, semangat Anda, dan kesehatan.

1. J Laughing Matter
"Laugh Therapy," memelopori oleh Norman Cousins, telah ternyata mempunyai substansi. Penelitian telah menemukan bahwa tawa dan kegembiraan meningkatkan fungsi kekebalan, khususnya produksi dari sel-sel pembunuh alami yang dapat membantu mempertahankan tubuh dari penyakit dan kanker.

Tawa juga meningkatkan rilis endorphins - compounds yang memberikan pemahaman terhadap kesejahteraan - dalam otak. Tanpa ragu, gembira hati orang lagi dan hidup sehat. Jadi favorit Anda membaca komik, menonton comedies favorit Anda, dan tertawa it up!

2. Asam amino pemikiran untuk Pulih
Ketika sebuah ketidakseimbangan atau kekurangan adalah menciptakan suasana hati yang buruk, Eropa yang menggunakan suplemen alami yang ditemukan di kompleks sel manusia untuk mengatur suasana hati dan mengembalikan pemikiran yang sehat. Sama (S-adenosyl-L-methionine) dihasilkan dari methionine, sebuah asam amino yang memainkan peranan dalam produksi uplifting neurotransmitters seperti serotonin dan dopamine.

Satu studi menunjukkan yang sama bekerja pada pasien yang telah gagal dengan hasil konvensional antidepressants. Untuk mendapatkan dorongan dari sama, mengambil suplemen menggabungkan dengan vitamin B12 dan B6.

3. Hands-On Healing
Sentuhan manusia meningkatkan produksi endorphins, hormon pertumbuhan, dan DHEA, semua yang hidup Anda dipanjangkan span dan menurunkan dampak negatif dari stres. Penelitian telah menemukan bahwa pasien yang secara teratur disentuh sembuh lebih cepat daripada mereka yang tidak disentuh. Sehingga memberikan seseorang yang memeluk dan merasa baik meningkatkan mood Anda.

4. Meningkatkan Anda "Pemuda hormon"
Anda tidak perlu pil banjir ke tubuh Anda dengan banjir rejuvenating pertumbuhan hormon. Penelitian telah menemukan bahwa melakukan squats dan kaki menekan akan sangat meningkatkan produksi dari alam "hormon muda". Peningkatan pertumbuhan hormon menterjemahkan ke ditinggikan moods, antara lain manfaat fisik. Keep it up dengan berat pelatihan, knee bends, push-up, dan dayung.

5. Mengambil Nafas yg menguatkan
Bernapas dengan benar adalah penting untuk dispelling the toxins dan limbah dari tubuh Anda, dalam kenyataannya, diperkirakan memecat kami hanya sekitar 30 persen dari toxins dalam tubuh melalui usus dan kandung kemih-sisanya semua pernafasan. Breathing juga cara tepat untuk membersihkan pikiran, meningkatkan energi Anda, dan meningkatkan mood. Praktek dalam, lambat, berirama, bernapas sehari-hari dengan pikiran-tubuh disiplin seperti tai chi, yoga, qigong, dan meditasi.

6. Bau yang Joy
Penelitian telah menunjukkan bahwa bau pasti memiliki dampak pada tubuh dan pikiran. Ketika Anda mendorong pencium saraf dalam hidung Anda, Anda mengaktifkan sistem limbic otak Anda, yang dikaitkan dengan mood dan memori. Konsep ini untuk aromaterapi instrumental, sebuah tradisi kesehatan alami yang membuat penyembuhan menggunakan kekuasaan tanaman dengan kuat scents.

Aromaterapi merekomendasikan memperlakukan depresi dengan jasmine, Eucalyptus untuk riangnya, dan jeruk untuk meningkatkan kewaspadaan dan gembira. Hanya menempatkan colek dari minyak esensial dari tanaman di kuil, belakang leher, atau acupressure poin. Pilihan lain? Didihkan dengan ramuan air dan menghirup uap yang melalui hidung.

7. Merasa Baik dengan Bunga
Ada alasan bahwa bunga adalah cara tradisional baik sikap. Warna bunga memiliki pengaruh kuat pada mood, mereka dapat mengangkat seorang pasien mood dan bahkan memerangi stres. Satu studi menemukan bahwa selama lima menit mengetik tugas, orang-orang yang duduk di samping karangan bunga berbunga lebih santai daripada orang-orang yang dekat Sabtu dedaunan hanya tanaman.

Saya harap tips-tips yang baik membantu perasaan arus! Saya mengundang Anda untuk mengunjungi dan seringkali berbagi pribadi tips kesehatan dan usia lanjut dengan saya.

Mei Anda tinggal lama, tinggal kuat, dan hidup bahagia!

-Dr. Mao-

Dr. Mao's Secrets of Longevity
by Dr. Maoshing Ni a Yahoo! Health Expert for Alternative Medicine

Sunday, 1 February 2009

my mom



ni adalah mak aku... sedang sibuk kira duit tuk bayar utang org... hahaha... byk gak tuh...