Saturday, 11 December 2010

blogger paling hebat.

assalamualaikum dn salam satu malaysia

pentingkah bagi anda siapa blogger paling hebat? jika dia seorang blogger yang hebat di dunia maya, adakah dia turut sama hebat di dunia nyata? adakah perwatakan dia sama? adakah semuanya sangat berbeza? byk persoalan boleh diungkaikan tapi seberapa banyak jawapan boleh terungkap??

semua soalan diatas korang jawablaa sendiri.. sebab setiap org mempunya persepsi dan pandangan tersendiri.

Thursday, 25 November 2010

PKPMI-Hub-Bloggers: Selamat Datang!!!

PKPMI-Hub-Bloggers: Selamat Datang!!!: "Untuk pengetahuan semua, blog ini akan mengumpulkan semua blog-blog mahasiswa Malaysia yang berada di seluruh Indonesia. Kami dari PKPMI Pu..."

contact lens hampir membuat sy jadi buta


Assalamualaikum wbt..

Hari ni nufa ada kisah nk diceritakan. Semalam nufa pakai kontek lens. Nufa pkai sampai malam.  Nak dijadikan ceritanya, Nufa tertido pkai kontek lens ni. Sedar2 jer dah pukul 3 pagi. Huh… celik ja mata nufa Nampak kabur.. sekabur2nya macam ada tabir yg menghalang mata… lepas terpengongh dua hingga tiga saat, nufa baru sedar yg nufa tk buka lagi kontek lens yg nufa paki semalam… kelam kabut nufa cari air solution.. nk bagi mata basah sikit dgn harapan bila buka kontek lens mata dah jadi ok. Tapi tu semua harapan palsu..  pandangan nufa masih kabur lagi… taka da perubahan.. nufa cek mata dekat cermin… macam bengkak. Nufa jadi takut. Dengan serta merta cerita-cerita pasal bahaya kontek lens menerpa satu-satu. Nufa betul2 takut time tue, nufa takut jadi buta.. dan waktu tu jugak nufa nangis.. senangis2nyaa… yerlaaa.. nufa terpikirkan masa depan nufa, cita2 nufa.. nufa tk nk itu semua terkubur begitu saja… nufa cek bola mata.. nufa tekan bola mata nufa.. dan nufa dapat rasakan perbezaan.. bola mata seakan kerass… nufa lagi takut. Nufa dah betul2 takut.. takut kornea rosak sebab kekeringan.. nufa amik air solution tu. Nufa basahkan mata.. dgn harapan mata jagik lembap balik.. huhu.

Setengah jam nufa buat camtu.. ujung2, nufa buka laptop. Nufa google pasal bahana lensa kontak. Page yg dijumpai berasal dari Indonesia.. dia ada cerita beberapa kesan yg boleh terjadi akibat dari kontek lens. Ni link dia..
 
Semua simptom2 atau gejala yg dia sebutkan semua ada.. semua nya dialami nufa masa tu.. yg nufa alami akibat dari bertambahnya cairan dalam stroma (sel penghubung pada kelenjar pada bola mata)dan kekurangan oksigen pada kornea hingga menyebabkan edema pada kornea. nufa mengalami EDEMA KORNEA (KORNEA BENGKAK).. huhu

Yg melegakan hati nufa adalah.. dia boleh membaik setelah 3 jam (efek ringan) dan boleh juga membaik dalam masa seminggu (jika efek yg dialami berat).

Dan Alhamdulillah masa pukul 8 tadi nufa dah recover dgn baik. Dan lepas kejadia nih nufa jadik takut nak pkai lens lagi.. huhu..

Nufa nk pesan kpd org2 yg pkai.. supaya pkai dgn betul.. dan jgn lupa buka lens sebelum tido. Mybe apa yg dialami nufa adalah kesan paling ringan  yg boleh terjadi. Jadi.. anda semua berpada2lah dalam memakainya… ikutlah cara2 yg benar dalam pemakaiannya…

Trimas jka anda membaca sampai habis.. wassalam.

Saturday, 6 November 2010

hari nie sy gila.. hakhakhak

hishhkkk. bukannya nak tido.. td dah elok2 lena pi bangun edit gambar.. syokk punya pasal tk sedarr dah 3 jam duk bermain.. haishhhh.. nufa.. nufa..

nak tau knapa syok sgt? sebab edit gambar pakai photoscape.. besttt.. hihihi
nufa dah lama install photoscape nih tp baru skarg nk godek2.. huhu.. baru tau penangannya.. heh..

disebabkan gumbira hati ini.. meh nk share pic2 yg nufa edit td.. hmm.. biasalaaa. gmbr yg digunakan of course laa gmbr nufa tgh perasan cun.. kekekeke..








macam2 gaya duk posing.. wahahhaha..

ok lahh babaiiii...

Friday, 5 November 2010

miss someone.. me,myself and her.


semalam lam kul 2.30 pagi dah terbangun. lpas tu dah tkleh tido2 dah. jiwa plak terkacau sikit semalam. maybe pasal tue kot nufa dah tkleh sambung tido lagi. semua perasaan ade. semuanya menrpa satu persatu.. huh.. tk suka perasaan nie. rasa cam loser jek. 

stressssssssssssssssssssssss..

mmg hidup itu tidak mudah dan kadang2 cukup sulit tuk kita hadapi. tapi kesulitan dan dugaan yg diberikan kpd kita tkkn melebihi batas penerimaan kita tuk hadapinya.. so cik nurul.. hadapilah dgn sebaiknya... yeppp?

mgkin org lihat kita tk stress.. tp ble tk aku nk bagitau.. aku tk suka tunjuk yg aku stress depan muka korang. sbb aku lagi stress bila korang tgk aku stress sebabbbb akan ade muka2 yg aku tk suka tgk bila aku cakap aku stressss... 

i need friend yg memahami..  i miss u laila.. al-fatihah

susah nk dpt kwn mcm awk... yg slalu dgr sy. yg sllau letakkan diri awk dalam masalah sy..

Thursday, 4 November 2010

GiveAway Domain From MelRomeo.Com

encik mel yg cute telah berbaik hati tuk bagi domain.. hakhak. cam best jer.. so korang jgn join ramai2 sgt.. nnti aku tk terpilih.. pemilihan pemng melalui random.org. so tkde yg ble dipertikaikan.. mintak2 aku dapatttt.. aminnn
pape pon.. tnx mel sbb sudi berbaik hati dan bermurah hati.

GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM
Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS
5.CT
MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG
GIVEAWAY DARI MELROMEO.COM

Wednesday, 3 November 2010

hikhikhik.. nufa join GA <-- first time tau..

aliya's craft ade wat giveaway.. senang plak tu nk masuk.. hihihi.. just jadik follower then letak link dkt blog.. passtuuu tinggalkan jejak kat komen. siapp..


giveaway berlangsung sampai 7 nov 2010.. so apa tunggu lagi.. jomm join.. ALIYA'S CRAFT GIVEAWAY

mana tau ade luck dpt tote bag yg comel lote tue.. hihihi

Thursday, 28 October 2010

esok 29/10/2010

dah setahun kawan nufa meninggal nama almarhamah laila mastura.. bulan 10 bulan duka nufa.. 3 oktober lepas nufa baru kehilangan mak.. kesedihan masih ada.. nufa akui agak susah untuk hadapinya..



dua2 ada ESRF. tapi mak akibat komplikasi dari diabetes yg dah dideritai slama 24 tahum.. yepp.. 24 tahun umur nufa.. maknanya mak hidap kencing manis setelah nufa lahir.. dan maknanya lagiii, nufa kena jaga kesihatan nufa.


rasa seperti baru semalam menerima berita pulangnya kawan nufa ke rahmatullah.. huuhuhu.. nufa ingat lagi esokkan hari tue kami ada exam subjek mata.. semua tk concent kat exam tue.. semua kenangan bersama arwah menerpa bagaikan angin yg menerpa kala hari mahu hujan.. tapi syukur alhamdulillah tiada siapa yg gagal. walaopon semua dari kami tidak study (dalam erti kata study bersungguh2 seperti biasa)


hmm... beberapa hari lepas pasti korang pernah dgr tentang kematian pelajar perubatan di bandung.. dia kawan nufa masa kat bandung dulu. kami sama2 ambil pre-med disana tapi setelah pre-med nufa pindah dekat Malang (kota kecil berhampiran surabaya). sedih sebab dah 2 org kawan nufa pergi. arwah laila juga pre-med di tempat yang sama dan sama2 ngn nufa datang tempat sekarang nih.

walaupon oktober bulan duka.. tapi nufa tkleh terus menerus sedih.. hidup harus diteruskan.. nufa kena kuat lebih2 lagi menggapai impian nufa dan mak nufa...

p/s: mak maafkan nurul yaa.. nurul banyak kecewakan mak. nurul sedang berusaha melawan sifat dalaman nurul yg buruk nih.. walaupon kadang2 org lain dipersalahkan.. huhu..

Tuesday, 26 October 2010

over.. we are over

What more do you want to hear from me?
Is there anything you wish to see?
A joke? A laugh? A smile? A cry?
A scream? A song? A lullaby?

See i know we are not who we were
I live in denial, remember?
So please don't ask me to open my eyes
Don't wanna wake up and realize

The honeymoon's over
That i should better
Be mature

I'm sorry i do not know what to say
Do understand i'm breaking, but hey
When you tell me that you are leaving
Don't think i didn't see it coming

Of course i saw we are no longer
Having stuff we enjoy together
But can we play along our part

And not parade this change of heart?
Are you really sure?
That we off better
And over?

What more can i say when you wish to leave today
I wont break down now and burst
But..
Would you like to have one last breakfast?

Of course i saw we are no longer
Having stuff we enjoy together
But can we play along our part
And not parade this change of heart?
Are you really sure?
That we off better
And over?

Monday, 25 October 2010

bosan + jiwa kacau

boleh tak kalau saya buat blogger macam tumblr? amacam skema tak ayat? LOL

Saturday, 23 October 2010

ampun maaf ku pinta <-- ikhlasss

korang2.... aku baru tukar template... jgn muntah dah laa bila tgk templte nih.. ihihi. pastu aku buang intense debate.. mcm menyusahkan jer.. huhuhu.. sorri laa sape yg komen2 sebelum nie.. dah ilang semua komen.. maaf yaaa...

Friday, 22 October 2010

baru kusedar

ahahhaa.. bongok takkk??? aku lupa nk ubah url blog.. dah merata2 tempat aku blogwalking... penat2.. haihh.. takpe2 blogwalking tuk kenal org.. tp nk watc amner diorg tkleh nk berkenalan ngn aku... ngeh3...


aku lom ngnatuk laaaa.. camner nie??? to sesapa yg mmbaca sorry yaa. bahasa agak kasar dlm nih.. hehe.. lain kali kalu mood gedik aku kuar.. aku akan jadi cik nufa .. hehhe.. nnti nk tukar misz nufa leh tk?? kegedikkan menyerlaaahh disitu.. hehe

Monday, 18 October 2010

sy suka pakai ini

contact lens 

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/nufamd

aku.

tadi saya keluar beli mkanan.. jalan terhoyonh hayang macam org mabuk.. tetiba teringat... ehhh.. aku tak mandi lagi ari nie... wtfish...

Saturday, 16 October 2010

Thursday, 14 October 2010

14/10/2010

korang mesti bosan baca.. tp takpe laa.. ni aku punya blog.. dah tkde feeling nk berblog dgn benar... sorry yaaa...

just nk cakap .. nufa mimpi mak lagi... kali nie adik - adik ada skali.. nufa duk gaduh ngn adik bawah nufa sbb laki dia kacak dowhhhhh.. huhuhu.. lupakan.. mak ada dan bagi nasihat jgn asyik duk gaduh adik beradik.. huhu

insyaallah mak.. nurul tkkn buat macam ur siblings buat kat mak.. harta bukan segalanya.. hubungan sesama saudara lebih penting.. nrul akan berusaha tuk menjadi yg terbaik,.,,

Sunday, 10 October 2010

10/10/10

salam.. semua..

awak2.. best kan tarikh arinie?? hehhehee..  comel je kan.. sy nk crite nih... smalam kan sy mimpi arwah mak saya... best sanngt2. jumpa plak macam jumpa btul. bila peluk rasa kehangatan badan mak.. best sangat2... dalam mimpi tue mak ada tegur saya.. beberapa perkara yg salah yg sy slalu buat.. huhuhu.. bila dgr mak cakap camtu, sy jadi termalu sendiri.. sebab masa mak ckp kat sy tu.. dia bisikkan kat telinga sy jer. cakap pelan2. huhu. rindu mak sangat2.. dan gembira sangat2 dapat jumpa mak tadi malam..

mak.. i love u mak... mmmuuuaahhhh

Thursday, 7 October 2010

ble tak nk ckp bnda nie.....

korang2.. korang jgn marah tau... nk ckp something nih.. tp korang jgn lak marah yerrrr... bila dibaca- baca balik apa yg nufa tulis lam blog nih.. wahhahaha.. rasa malu pon ade.. rasa macam nk delete je... lebih2 lagi entry yg ditulis masa tengah emosi tk stabil..

mental condition: ok

Tuesday, 5 October 2010

8.03 pm waktu malaysia

arini sy sedihhh.... sedih sgt2
sy tkde mood langsung..

sy jadik emo... sy tau sy tgh period.. hormon tk stabil.. sb tue sy jadik camnie... dan scr tiba2 fz pikir lain.. sy sunyi.. tp bila ade org msj. sy jd badmood.. sy jd tk suka. semua bnda nmpak burok.. dan sy tk sukaaa...

sy tk wat kije.. walaupon sy dah jnji ngn mak akan buat sampai siap.. dan masuk praktikal gel 2.. kalu sy tk wat.. sy tkleh capai apa yg mak nak... tp sy tkleh buatttttttttt........... sy dah kecewakan mak sy...
 dan sy mmg dah keccewakan dia dgn tak masuk praktikal skali ngn kawan2 yg lainn...


sy penattt.. sy mau tido.......

mak

awakk.. awak.. sy rindu mak saya.. T_T


faiz2.. sy rindu awk gak.. tp sy kecik ati ngn awk.. tk tau nape...


sy rindu mak..

Sunday, 3 October 2010

|personal| i lost my mom today... 22-01-1949 ---- 03-10-2010

salam semua... arini nk bagitau sikit... mak nufa yg nufa syg dan rindui dah tkde.. dia dah pulang ke rahmatullah.. nufa sedihh.. sbb nufa tkde dekat ngn mak.. nufa rindu sngt2 kat mak beberapa hari sebelum nie.. dan dah beberapa kali nufa try call tp tk dapat. dan semalam tengah hari nufa dapat contact.. rupanya mak ada kat hospital.. baru admit balik setelah beberapa hari keluar dari hospital pd 19 sept. iaitu hari nufa bertolak gi kl. dan 21 sept mula balik ke surabaya..  tengah hari semalam nufa sempat ckp ngn mak walaupon sekejap.. dan sempat merajuk ngn mak sbb macm nk tak nk ckp jer ngn nufa.. masa tue suara mak cam sihat2 jer.. nufa maerajuk bukan ape.. nufa rindu kat mak sgt2.. dan dah beberapa kali try call tk dpt2.. dan bila dapt time plak tk betul.. huhuhu.. dan nufa lak tk call balik lepas tue.. nufa tertido sampai petang.. dn malam tue lalai ngn bnda2 tenet nie sampai lupa nk call balik mak..

walaupon mcm tue.. nufa redha atas pemergian mak.. mak dah lama menderita.. tahan sakit yg mak alami.. tk pernah ada  selera nk mkn.. mcm2 kerenah dia tolak makann yg hospital bagi.. yer ar. tawar sangat2. dan mmg mknn tu tkde garam langsung.. mak.. semoga mak tenang disana, dikurangi azab kubur dan boleh menjawab pertanyaan dgn baik.. nufa dah bersyukur sgt2 sbb dapat gak tgk mak tadi walau sekilas pandang... tq abayie.. sbb dah skype ngn nuurl.. dapat gak tgk mak buat kali terakhir.

mak.. nurul syg mak sgt2.. maafkan segala salah dan silap nurul.. segala marahnya nurul kat mak dulu demi kebaikan mak jugak.. bukan nurul saje2 tk nk bagi mk makn mknn terlarang tue tapi tu tuk kebaikan mak.. sbb nurul harap2 sangt mak ble datang amsa nurul grad nnti.. tapi apa kan daya mak.. Allah swt dah tentukan dan emnjemput mak lebih awal. nurul harap mak dah memafkan semua org.. dan nurul harap org lain jugak sedia memaafkan kesalahan yg tlah mak perbuat.. u r the best woman.. mak byk simpati kat org yg lebih susah.. nurul akan buat mcm mak buat jugak.. dan nurul ada impian tuk itu.. semoga nurul berjaya mncapainya yer mak..  LOVE U SO MUCH...

Thursday, 30 September 2010

[personal] My feeling....

saya dilupakan..............


                                   sedihhhhhhhhhhh 





[cerita saya] bahasa melayu dan malaysia, merapu meraban...

hai kawan2... kawan2 nk tau tak? arini nufa bahagiaaaa sangat sebab nufa dah jumpa simkad nufa yg ilang... dah 2 hari 2 malam nufa duk cari akhirnya jumpoa jugak.. kawan2 sori yaaa. tulisan nufa nie jelek a.k.a burok. nufa tk pndai karang2 ayat. tengoklaaa tulisan nufa nie.. kata kerja, kata nama, adjektif dn semua kata2 yg lain dah ikut susunan dan tatabahasa yg betul. kawan2 jgn tiru nufa tau. nnti bahasa melayu kawan2 jadik teruk macam nufa gak. 

sekarang nufa tengok malaysia dah menaikkan budaya menggunakan bahasa melayu. iya sihh nufa sering kok ngelihat masyakat terutama kaum yg bukan bahasa melayu tidak tahu berbahasa melayu. walaupon mereka lahir dan tinggal di malaysia. kenapa yaa terjadi perkara macam nie? sekarang nufa salute dkt kerajaan kita sbb dah mkenaikkna martabat bahasa melayu.. syabas!



kawan2.. nufa kan.. tak pandai pon cakap omputih. nufa segan ngn kawan2 nufa.. diorg cakap omputih berabukkkk... caya laa kat diorg. walaupon nufa dan belaajr bahasa inggeris tue dari darjah satu.. sampai sekarg pon tk pandai2 mana,. camner nih? nufa nk sgt pandai ckp omputih.. tapi setiap kali nufa cuba cakap omputih, kawan2 nufa semua dah ketawa.. sedih tau. nufa tau laa ayat tak betul, grammar entah kemana.. kadang2 vocab pon ntah betul ntah tidak dipakainya.. 

tengok tue.. nufa dah merapu meraban.. meluahkan yg ntah pape.. tapi takpe. nufa senang bercerita kat dalam nie sbb nie jelaa tempat nufa luahkan isi hati nufa.. nufa tak pandai nk luahkan dkt makhluk yg bernama manusia.. nufa akan byk dia.. paling tak nufa nangis.. sbb nufa rasa dgn menangis semua bnda yg terbeban jadi lega walaupon hnya sementara. 

oklah kawan2 dari duk merqapu banyak2.. baik nufa blah dulu.. nnti bila nufa ada pape.. nufa datang cerita lagi yaaa... 


psstt: nufa syg org tue.. nama dia fadzil faiz... nnti kawan2 biasakanlaa ngn nama tue yaaa... bye2 kawan2.. 

[tutorial] origami: burung jenjang

origami burung

slamat mencuba.

Saturday, 25 September 2010

BIAR..




biar org kata aku buta,
biar org kata  tidak sepadan,
biar org kata aku mabuk kepayan,
biar.. biarkan saja mereka..

asal... asal aku tau isi hatiku
asal kau tau isi hatimu
asal ku tau isi hatimu
asal kau tau isi hatiku
dan asal kita sama tahu semua tntang isi hati kita

Wednesday, 15 September 2010

Wednesday, 1 September 2010

bahana kencing manis

Salam..

Sudah 2 hari berada di malaysia dn sejak sampai di terengganu, tempat tinggal nufa kat sebelah katil mak. Mak nufa skarg kt hospital untuk memasang alat untuk buat CAPD atau nama pnjangnya continous ambulatory peritonial dialysis. Dh hampir setahun mak nufa mengidap chronic kidney disease akibat dari komplikasi dari penyakit kencing manisnya. Kencing manis bukan satu penyakit yg ringan walaupon penyakit ini sangat mudah di hindar dn mudah diubati jika berada pada tahap awal. Penyakit kencing manis jika berlarutan sampai gula darah tidak dapat dikawal lagi, mulailah pelbagai penyakit menyinggah pada tubuh. Antara penyakit yg biasanya menyinggah adalah penyakit jantung, paru2, sakit buah pinggang kronik,dan lain2.

Hehe.. Tetiba lak crita pasl kencing manis nie. Tp serius. Bila dah terkena, rwatlah secepatnya.. Rawatannya tk susah. Hanya dengan melakukan senaman secara tetap dan menjaga pola makan agar seimbang.

Teringat kata2 seorg doktor. Makanan boleh mnjadi ubat dan ubat boleh menjadi makannan.. Mana satu yg mau kita pilih.. Menjadikan ubat sebagai makann atau menjadikan makanann sebagai ubat.. Fikir2kanlaah.

                                                                           CAPD tools

Friday, 20 August 2010

penipuankah slama ini??

fz... knapa camnie? nurul tk sangka fz still menunggu org lain sedangkan fz kata cinta dan sayang nurul.. walaupon kita tkde pape hub rasmi lg... nurul dah sayang sangat2 kt fz. knapa layan nurul camtue? tp tkpe. mybe nie hukuman buat nuurl sbb pernah sakitkan hati org lain...

nurul syg faiz sgt2.. tk pnh tipu.

i'm feel like stupid believing each word from u.. sape nurul bg fz?/


Tuesday, 27 July 2010

Perhatian: Untuk Wanita/gadis/Permepuan sahaja...18sx.






Catatan Pembuka
Point-point dari halaman ini terdapat di dalam kitab Kanzul 'Ummal, Misykah, Riadlush Shalihin, Uqudilijjain, Bhahishti Zewar, Al-Hijab, dan lain-lain, checking satu persatu belum dibuat. Mudah-mudahan dapat diambil ibrah darinya.

1. Doa wanita lebih maqbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah itu lebih baik dari 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 orang wali.

4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 lelaki soleh.

5. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

6. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS

7. Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarah (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah". Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa."; maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan AllahTa'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidhnya.

8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW.) di dalam syurga.

9. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.

10. Dari 'Aisyah r.ha. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka merekaakan menjadi penghalang baginya dari api neraka."

11. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

12. Apabila memanggil akan engkau kedua ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

13. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)

15. 'Aisyah r.ha. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah SAW. siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?" Jawab baginda, "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki ?" Jawab Rasulullah SAW. "Ibunya".

16. Seorang wanita yang apabila mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya serta taat kepada suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dia kehendaki.

17. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10,000 tahun).

18. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

19. Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

20. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

21. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

22. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT

23. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

24. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

25. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

Pengertian, Syarat dan Rukun Puasa

Apa itu Puasa?
Puasa ialah menahan diri dari makan dan minum serta melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari.
Hukum Puasa
Hukum puasa terbahagi kepada tiga iaitu :
  • Wajib – Puasa pada bulan Ramadhan.
  • Sunat – Puasa pada hari-hari tertentu.
  • Haram – Puasa pada hari-hari yang dilarang berpuasa.
Syarat Wajib Puasa
  • Beragama Islam
  • Baligh (telah mencapai umur dewasa)
  • Berakal
  • Berupaya untuk mengerjakannya.
  • Sihat
  • Tidak musafir
Rukun Puasa
  • Niat mengerjakan puasa pada tiap-tiap malam di bulan Ramadhan(puasa wajib) atau hari yang hendak berpuasa (puasa sunat). Waktu berniat adalah mulai daripada terbenamnya matahari sehingga terbit fajar.
  • Meninggalkan sesuatu yang membatalkan puasa mulai terbit fajar sehingga masuk matahari.
Syarat Sah Puasa
  • Beragama Islam
  • Berakal
  • Tidak dalam haid, nifas dan wiladah (melahirkan anak) bagi kaum wanita
  • Hari yang sah berpuasa.
Sunat Berpuasa
  • Bersahur walaupun sedikit makanan atau minuman
  • Melambatkan bersahur
  • Meninggalkan perkataan atau perbuatan keji
  • Segera berbuka setelah masuknya waktu berbuka
  • Mendahulukan berbuka daripada sembahyang Maghrib
  • Berbuka dengan buah tamar, jika tidak ada dengan air
  • Membaca doa berbuka puasa
Perkara Makruh Ketika Berpuasa
  • Selalu berkumur-kumur
  • Merasa makanan dengan lidah
  • Berbekam kecuali perlu
  • Mengulum sesuatu
Hal yang membatalkan Puasa
  • Memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan
  • Muntah dengan sengaja
  • Bersetubuh atau mengeluarkan mani dengan sengaja
  • kedatangan haid atau nifas
  • Melahirkan anak atau keguguran
  • Gila walaupun sekejap
  • Mabuk ataupun pengsan sepanjang hari
  • Murtad atau keluar daripada agama Islam
Hari yang Disunatkan Berpuasa
  • Hari Senin dan Kamis
  • Hari putih (setiap 13, 14, dan 15 hari dalam bulan Islam)
  • Hari Arafah (9 Zulhijjah) bagi orang yang tidak mengerjakan haji
  • Enam hari dalam bulan Syawal
Hari yang diharamkan Berpuasa
  • Hari raya Idul Fitri (1 Syawal)
  • Hari raya Idul Adha (10 Zulhijjah)
  • Hari syak (29 Syaaban)
  • Hari Tasrik (11, 12, dan 13 Zulhijjah)

Thursday, 22 July 2010

sy gila..

sy bosan dan kije sy byk. tp sy malas nk buat.. tk pernah ade mood nk buat kije nih..

sy bukan org baik. sy slalu keciwakan org yg syg sy. wlpon sy tau diorg amik berat kt sy. tp sy ttp malas nk buat kije. tk pnh ade mood nk buat. sbb tue kije tue pending slama setahun. sy tau kamoo semua keciwa ngn sy.

to misz mas: sy rindu awak.. kalu awk masih ade.. awak mesti lagi keciwa ngn sy.

p/s: maybe i need psychiatrist..

Saturday, 17 July 2010

rinduku padamu sahabatku...

salam...

awk.... awk.. awk... sy rindu kat awak... dah 9 bulan pemergian awak.. tp knapa diri awak masih terasa ada disini.. bayang wajah awak sering menerpa di ingatan sy... awak.. awak lah satu2nya teman baik saya.. yg mengerti saya. yg memahami sy.. dan yg sentiasa menemani sya dikala suka dan duka...

awak.. patutkah sy merasa sebegini?? rindukan awak.. awak nk tau tak. kami semua  rindukan awak.. sayang kami pada awak tk pernah ilang walaupon awak dah tkde disisi kami... walau awk tidak tampak di mata kami.. tapi awak sentiasa dekat dihati kami...

awak.. ingatkah awak kenangan2 kita?? sy bahagia bila mengenangnya.. hari2 yg dilalui bersama awak.. awak tetap ceria walau fisikmu tk mengizinkan...

awak.. sy mintak maaf.. sy ambil tajuk final assingment awak.. tapi sy tetap tk dapat laksanakan dgn baik.. sy runsing memikirkan masa depan.. sy tk dpt tumpukan perhatian saya.. saya lalai.. saya leka dgn semua yg tidak penting... sy mintak maaf.. mungkin sy tidak layak membuat final assignment awak.. patutkah sy meneruskannya/?? sy teramat ingin tuk meneruskan perjuangan awak.. tapi sya tidak mampu berdiri sendiri...

awak tau tak.. sy makin baik ngn kwan yg sy tidak suka.. bila sya teringat yg sy  pernah mengabaikan kawan sy.. dan waktu itu bila sy teringatkan awak.. saya tidak sanggup untuk melukakan hati kawan2 sy yg lain.. sy rindukan awak.. sy taknk melukakan hati kawan2 saya... kwn2 sy kawn2 awk jugak... merka rindukan awak.. mereka sayangkan awak...

awak.. jgn salah paham.. sy bukan tidak merelakan pemergian awak.. bukan.. sy redha dan rela awak pergi dulu seblum kami.. kerana kami percaya ALLAH swt sayangkan awk lebih dari kami.. awak kawan yg baik.. terbaik dari kawan2 yg pernah saya jumpa... dan ketahuilah awak adalah anak yg baik.. anak yg selalu menurut segala keinginan org tua..

awak... sy rindu awak.. tk salahkan merindukan teman sebaik awak... wassalam..

al-fatihah buat awak.. akan sentiasa sy sedekahkan buat awak sampai bila2...

Monday, 5 July 2010

lelaki hensem vs lelaki tk hensem

Kalau lelaki hensem pendiam pompuan akan cakap : woow, misteriusnyer mamat ni...

Kalau lelaki x hensem pendiam pompuan akan cakap : mangkuk ni bisu ke hape...?


Kalau lelaki hensem berbuat jahat pompuan akan kata : aduh, jahat pun xpe, janji hensem…


Kalau lelaki x hensem berbuat jahat pompuan akan cakap : oi, dh la buruk… mak ko ajar ke buat keje2 cenggini?


Kalau lelaki hensem menolong pompuan yg diganggu, pompuan akan cakap : OMG, my knight in shining armor!


Kalau lelaki x hensem menolong pompuan yang diganggu, pompuan akan kata :

adoi, xde org lain ke nk tolong aku ni?

Kalau lelaki hensem dapat pompuan lawa pompuan akan kata : sukanyer I dpt bf hot…


Kalau lelaki x hensem dapat pompuan lawa pompuan akan kata : haha…padan muka minah tu! Msti mamat tu pak sanggup!


Kalau lelaki hensem ditinggal kekasih pompuan akan kata : u jgn la sedih yek… I still single…


Kalau lelaki x hensem ditinggal kekasih pompuan akan kata : Baik ko jadi gay je…


Kalau lelaki hensem penyayang binatang pompuan akan cakap : aaaa… sweetnyer mamat tu…


Kalau lelaki x hensem penyayang binatang pompuan akan cakap : tx de keje lain nak cabul menatang2 tu la tu…


Kalau lelaki hensem bawa BMW pompuan akan cakap: wow, mesti mak ayah dia org kaya…I like…


Kalau lelaki x hensem bawa BMW pompuan akan cakap : Kalau bukan duit tikam nombor ni, mesti dia curik keter tu…


Kalau lelaki hensem xnak bergambar pompuan akan cakap : Xpe, nanti I curik2 snap pic dia..Hihi...


Kalau lelaki x hensem tak mau bergambar pompuan akan kata : Hah..elok sgt la tu… nnti org ingat aku amik pic kat rumah pesakit2 kusta plak…


Kalau lelaki hensem menuang air ke gelas pompuan akan cakap : alaaa…comel…


Kalau lelaki x hensem menuang air ke gelas pompuan akan cakap :

pepandai je mamat ni… ni mesti dah taruk ubat tido ni…

Kalau lelaki hensem bersedih hati pompuan akan cakap: kesian mamat tu…jom kita pegi pujuk dia…


Kalau lelaki x hensem bersedih hati pompuan akan kata : mcm bapok!


Kalau lelaki hensem masak pompuan akan kata : wow, dependable betul la u ni…


Kalau lelaki x hensem masak pompuan akan cakap : confirm dia beli kat kedai nasik kandar tepi longkang tu.


Kalau lelaki hensem main2 miss call pompuan akan kata : aaaa…dia miscall i! dia minat kat I ke? Aww…


Kalau lelaki x hensem main2 miss call pompuan akan cakap : kambing gurun betul... aku maki karang mamat ni…


Kalau lelaki hensem hantar2 email pompuan akan kata : dh la hensem, terer IT plak tu..


Kalau lelaki x hensem hantar2 email pompuan akan cakap : xde keje lain la tu… abis je antar emel kat aku, mesti pegi website bende bukan2… ceehhh…

Sunday, 4 July 2010

perempuan cantik vs perempuan tak cantik




Kalau perempuan cantik pendiam
lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...
Kalau perempuan tak cantik pendiam
Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...
Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm sial!!

Kalau perempuan cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: wow!heroin sejati...
Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...
Kalau perempuan tak cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btol mamat tu!!
Kalau perempuan tak cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: patut pon kena reject...

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: ntah dato' mana bela ni...
Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: mesti anak org kaya ni

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: wah...caringnyer...
Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: eleh,gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: don't worry,i will make u happy forever...
Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: ckit2 nangis!!gembeng tol..ngade2 la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata: dah la lawa,pandai masak plak tu...
Kalau perempuan tak cantik pandai masak
Lelaki akan kata: ntah sedap ke tak tu...

Kalau perempuan cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: syoknye!!rindu la tu...
Kalau perempuan tak cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!

Kalau perempuan cantik hantar email hari2
Lelaki akan kata: sukenyer...!!
Kalau perempuan tak cantik hantar2 email
Lelaki akan kata: asyik2 email dia...boring!

hiburan semata.....