Thursday, 22 December 2011

ALHAMDULILLAH... UJIAN TA DAH SELESAI

salam..

tadi sy dah ujian TA.. gumbira sgt walaupun tkleh jawab sgt soklan tadi. tp tkpelaa asalkan sy lulus.. terima kasih prof teguh, dr. hidayat, dan dr. danik.. thanks for guide me till i finish the exam..

prof teguh sangat awesome.. i love u... to to to to much. hehehe

kat atirah pon timo kasih byk2 gak.. abiskan masa cuti EM dgn menemani sy gi kampus.. faizanah, jihad, yati, alia, dalila... trima aksih u all... lps nih tolong sy wat revisi plak yer.. hehehee...

love u laa... nnti kita gi mkn2 sedap2 yaaa...

Sunday, 13 November 2011

tragedi november

salam.. setelah sekian lama menyepi tanpa satu pon entry kali nie sy masih dalam trauma akibat tragedi yang telah terjadi pada teman seperjuangan sy di indonesia. sedih, pilu ,takut, dan paranoid bercampur baur menjadi satu dalam diri sy sekarang dan saya percaya bukan saya seorg saja yang merasakannya teman2 sy dan adik2 sy disini semua merasakannya.

buat keluarga dan teman rapat adik andrian jay pereira, semoga kalian tabah menghadapinya.. semoga pemjenayah itu segera ditangkap dan dihukum setimpalnya.. to late andrian housemate, akak tahu kalian berdua paling merasakannya.. tabahkan hati, kuatkan diri, teruskan perjuangan walau bukan di sini lagi.. akak tahu mmg berat mengahdapinya.. walaupon kita tk sama agamanya tapi kita berasal dari tempat yg sama.. me malaysian.. we are the one here.. we are family..

 

love, nufa

Tuesday, 25 October 2011

5 FAKTA UNTUK ANDA PERCAYA ATAU TIDAK

1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.


2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.


3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.


4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.


5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

 

kesahihan tak tau… kkkkk.. tapi kan bnda2 nie semua dah lama aku tau.. aku jer wat tak tau terutama yg megi tue.. tapi biasanya aku akan rebus mee tue dan buang air dia.. untuk kuah aku buh air lain.. kkkk.. macam laa selamat kan.. tp aku rasa dpt kurangkan dan buang wax dia tue…Smile with tongue out  its all up to you to believe it or not.. chaowww

Friday, 30 September 2011

ikan keli halal vs haram

Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan74384_150528971660743_146449658735341_246523_5041361_a perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)
· Kepala berbentuk 'V'
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak


Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)
· Kepala berbentuk 'U'
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup


Jadi info ini mungkin berguna sewaktu anda hendak membeli ikan keli dipasar.

Monday, 12 September 2011

lagi4 jam.. lcct jewwwwwwww..

Snapshot_20110912_5

wahhh.. lama tk expose diri lam blog. makin membulat jer nampak.. hahaa..

sakarang saya ada di lcct yer adik2.. sy menuunggu untuk berlepas ke surabaya.. dekat sebulan sy kt umah abiskan masa dgn tolong abah.. hehee.. yer tolong abah meniaga.. walaupon sy tkde laa tolong sgt tp sekurang2nya ade jugak bnda yg sy leh  buat.. huu..

ohh.. dah lama rupanya sy tk tulis.. raya aritu sy sempat pergi tgk kubur mak.. yer.. sy pergi tgk setelah hampir setahun pemergian mak.. masa pergi ziarah kubur arwah mak.. kejadian yg teramat sadis tlah berlaku.. huuu..pagi tu pergi kubur dgn abang, kakak ipar, adik2 n anak sedara 4 org. bleh plak abng sy lupa mana satu kubur mak.. sadis tul sy.. FYI kubur mak tkde batu penanda.. alasan abg sbn tk sempat buat lgi. kt kubur mak hnya 2 btg pokok.. itupon ade sedara mara kubur sebelah yg amik btg pokok kubur berdekatan n tanam atas kubur mak. huu.. kubur mak mmg tkde pape.. batu penanda pon tkde. masa tu perasan sedih ngn malu bercampur baur sbb tk knal kubur mak sendiri.. abah dtg dlm 10 minit kemudian sbb kitaorg semua buntu tk tau mn satu.. huu.. sadiss kannn??

raya pertama biasa2 jer.. hnya pergi ke rumah sedara mara jer.. raya kedua duk umah jer.. bosan tahap melampau sbb tkde org dtg beraya.. hari raya ketiga abah amik keputusan untuk bukak kedai.. lumayan laa jugak.. ramai rupanya org dtg nk beli brg.. mybe dh ada yg mula nk balik tempat tinggal masing2..

ohhh sungguh melaut isi ngn tajuk.. hahaa.. tkpelaa ai tukarkan tajuk nie kepada pengalaman menxiarahi kubur arwah mak saya buat pertama kali.. exceli perziarahan kubur pertama sy, =)

Saturday, 20 August 2011

apa gunanya … kalau…

Apa guna jadi MANUSIA, kalau umur Allah bagi kita sia-sia..
Apa guna jadi LELAKI KACAK, kalau baca Quran pun merangkak-rangkak..
Apa guna jadi PEREMPUAN CANTIK, kalau Pukul 12 tghari pun tak celik-celik..
Apa guna UMUR PANJANG, kalau Fardhu ain asas pun lintang pukang..
Apa guna HARTA MELIMPAH kalau nak hulur kepada yg memerlukan pun susah..
Apa guna BELAJAR tinggi2 kalau ibu bapa pun x dihormati..
Apa guna PANGKAT BESAR kalau kubur dah dekat pun masih tak sedar..
Apa guna ALLAH BAGI HIDAYAH, kalau nak solat pun sikit punya payah..
Apa guna BDIRI LAMA bjam2, tapi x mampu berdiri selama 5 minit solat kpd Allah..
Apa guna ANGKAT BERAT berkilo2, tapi x mampu angkat kelopak mata yg x sampai 50 gram dan selimut x sampai 1 kilo utk bangun solat subuh..
Apa guna BJALAN & BLARI bpuluh kilometer, tapi bila azan x mampu dtg ke masjid utk bsolat jemaah..

Friday, 19 August 2011

nampaknya ia hanya menjadi angan2… penyesalan yg tiada gunanya…

kecewanya rasa.. tp tkleh nk lebih2.. itupon dah lebih2 dah.. huu  biarlah.. klau dah rasa diri tu market tinggi.. do lah wat ever u want.. macam2 boleh jadi kan? semua tue silap sy kot. lmbt sgt selesaikan kulliah. n mybe u never llove me.. just kesiankan I jer. huuu… terima jer laa.. diri sy nie mmg tk market.. semua huduh. perangai lagi huduh.. hanya mintak dibunuh jer.. org len pon tk sanggup tgk sy kt dunia nih..

wahai diri.. just let it go… u will be better person by urself without him.. n u will hv better relationship with HIM..

masyaallah…astarfirullahalazim…ya Allah.. ampunkanlah hambamu ini.. jgn menarik semua pemberian-Mu pdku.

cukuplah aku mencoreng arang dimuka ku dan keluargaku.. jgnlah dibuka semua aibku dan jagalah hubunganku dgn keluargaku…

Saturday, 13 August 2011

tersembunyi

terasa mcm ada sesuatu yg disembunyikan… hmmm.. tkpelaa.. redha jer laa.. tkde hak nk halang semua tu terjadi.. tp aku rasa mcm melampau plak bila buat cmtu.. hmmm.. sorry laaa.. nnti tambah jer laa jadi rakan balik… tinggal tekan jerr…

 

mode arini runsing pikir hal org.. hal sendiri lgi bertambah pening… adekah melakukan perjumpaan dgn psychologist dpt mmbantu aku? tk tau nk cerita masalah dlm diri ngn sape.. semua tkde sifat mcm dia.. yg selalu dengarkn sy dan beri pendapat dn pndangan yg membina tnpa memerli dan memarahi sy… depressss

Wednesday, 10 August 2011

akhirnyaaa saya balik raya....

nnti raya saya balik.. huu.. lupakan semua lara yg bakal diterima.. tkpe.. hidup kena sllau berhadapan dgn semua.. ohhh... smalam saya dah nangis bila mintak nk balik raya then org disana ckp tk yah laa balik.. dan bila teringat jugak org2 di sekelilingku ini suh balik raya.. huuuu.. mana tempat harus ku tuju bila semua tidak mahukan aku... cesssss...

biarkan semua asalkan balik nnti raya.. bleh makan byk2.. tk kira meriah ker tk meriah ker.. tetapppp nk gi carik makanan.. ni first time raya tanpa mak dan first time raya dgn kakak ipar baru... bila laa plak nk dpt anak sedara baru yer??? huuuu..

pssstttt... slamat ari raya.. tahun nie leh balikkk... yeaa!!!.. ohh tq abah support tiket raya separuh.. syg abah.. muahhh.. muahhh.. muahhh... melekat abes lipstik.. kehkehkeh

Sunday, 7 August 2011

sy nak balik raya T_T

korang2 kalu sy nk balik raya buleh?? tapi… sy mcm tk nak balik jugak… mcm mn nie??? keliru. celaru…

 

klau balik raya

positive:

leh jumpa family

leh jumpa org tu jugak

leh mkn sedap2

negative:

hmm… malu nk berhadapan ngn family.. looser mcm sy tk patut balik bergembira..

nnti sy jadi org yg kuat bohong

malu, segan, rasa bersalah

perrabihkan duit jer . tiket mahal

kena rush buat erp ngn kittas

stress bila org tnya psl study

 

 

klau tk balik raya

positive:

terselamat dari berbohong kat rmai org

tk abiskan duit.. walaupon duk sini pon duit still jln.. kna jimat2 lagi.. huu

tk rasa malu berhadapan ngn org len.. leh berkurung jer lam bilik nih.

tk yh pikir pasal nk wat erp ngn kittas

leh teman kawan2 yg tk balik raya.. sian kt diorg..

tiket ada tgh promo 23 august.

negative:

sedih.. stress(tp klu balik pon stress jugak)

mkn tk sedap sgt.. tkde kuih raya.

nnti org ckp aneh2 bila tk balik.. bukan wat apa pon kt sini

tkleh beraya ngn family

rasa bersalah kt family sbb tk balik raya

tk tau lagi bila promo tiket balik

 

so mcm mn?? nak balik ker tk??? tiket paling murah yg sy tgk td 23 august 2011.. tarikh paling lmbt.

makin lama makin mahal tiket.. tp abah kisah ker kalu sy balik ngn tiket mahal2.. kalu sy.. sy mmg kisah klu pkai duit sy sendiri.. sbb duit tue sy buleh pkai tuk makan kat sini.. hahhhhh…

Friday, 5 August 2011

Produk Ramadan : Doktor Bermental Syariah (Khas Buat Doktor, Pelajar Perubatan, Jururawat dan Pesakit)– dan perbuatan yang tidak membatalkan puasa

" Tadi ibu tertelan tidak ubatnya?" tanya si doktor.

" Tidak. " balas si ibu.

" Terpulang pada ibu sama ada mahu berpuasa lagi atau tidak." balas si doktor pemeriksa.

Begitulah sedikit senario yang dihadapi apabila seorang doktor bertemu dengan seorang pesakit. Senario di atas adalah suatu kisah nyata pada waktu untuk melakukan pemeriksaan endoskopi (sejenis pemeriksaan memasukkan salur getah berkamera untuk melihat kelainan di saluran pernafasan dan makanan).

Si ibu pada kes di atas terlekat tulang ikan ketika makan berbuka puasa. Sakit sewaktu menelan dan alhasil datang mengeluhkan masalahnya di Ear, Nose , Throat Department (ENT).

Saya memerhatikan prosedur mengeluarkan corpus alienum (benda asing) dari tenggorokan si ibu.

Fiqh Perubatan

Tidak semua orang mengetahui bahawa prosedur invasif seperti mengeluarkan benda asing( tulang ikan pada kes di atas), membersihkan sumbatan cerumen (tahi telinga), TIDAK MEMBATALKAN PUASA.

Fekah perubatan kontemporari menjelaskan bahawa banyak prosedur medis seperti contoh di atas tidak membatalkan puasa.

Di sini senarai tindakan medis yang TIDAK MEMBATALKAN PUASA.

1) Mandi atau membasahkan kepala untuk menyegarkan badan atau menghilangkan kepanasan dan dahaga. Jika tertelan air secara tidak sengaja, tidak batal puasanya.

2) Memakai celak, walaupun celak tersebut memasuki matanya, kerana mata bukan rongga terbuka yg menyampaikan bahan tersebut ke dalam perut.

3) Berkucupan sesama suami isteri, jika masih boleh mengawal diri daripada melakukan jimak.

4) Semua jenis suntikan, sama ada IV atau IM, kecuali Parenteral Nutrition (Fluid therapy)

5) Berbekam.

6) Berkumur-kumur dan memasukkan air melalui hidung ketika berwudhuk. Tetapi makruh jika dilakukan secara berlebih-lebihan.

7) Merasa makanan ketika memasak atau ketika ingin membeli makanan tersebut, selagi mana makanan tersebut tidak sampai ke halkum.

8) Menghidu bau-bauan.

9) Makan, minum atau berjimak pada malam hari sehinggalah terbit fajar (masuk waktu Subuh). Jika di dalam mulutnya terdapat makanan ketika azan subuh mula dilaungkan, wajib baginya mengeluarkan kembali makanan tersebut. Jika sengaja menelannya, maka batal puasanya. Begitu juga dengan jimak. Wajib berhenti ketika azan subuh mula dilaungkan. Jika dia menyambungnya, batal puasanya.

10) Bangun pagi dalam keadaan berjunub (hadas besar).

11) Menelan air liur yg bersih dan tidak bercapur dengan bahan lain, dengan syarat air liur tersebut masih berada di dalam kawasan tubuh badannya. Jika dikumpul di dalam bekas lalu diminumnya, batal puasanya.

12) Menggosok gigi. Harus melakukannya pada setiap waktu ketika berpuasa. Mengenai pendapat yang memakruhkan menggosok gigi selepas gelincir matahari, hadis tersebut sangatlah lemah (dhaif jiddan).

13) Tablet nitroglycerin dan yang seumpama dengannya yang diletakkan di bawah lidah (sublingual) . Biasanya digunakan untuk merawat sakit jantung.

14) Semua bentuk rawatan yang melibatkan kemasukan benda atau ubat ke dalam faraj seperti vaginal suppository, pencucian (doush), vaginoscope atau tangan doktor yang memeriksa pesakit (digital examination) .

15) Semua bentuk tiub atau bahan yang dimasukkan ke dalam badan melalui saluran kencing seperti urethroscope, barium, pencuci urethra.

16) Tampal gigi atau cuci gigi selagi mana tidak masuk ke dalam halkum (ditelan).

17) Pendermaan darah atau menerima darah.

18) Bantuan oksigen atau gas pelali (anesthetic gases).

19) Semua jenis krim atau minyak yang disapu pada kulit walaupun dibekalkan dengan bahan kimia yang terserap ke dalam kulit.

20) Ambil darah untuk ujian makmal.

21) Semua jenis salur yang dimasukan ke dalam salur darah untuk tujuan x-ray pada jantung atau mana-mana pada anggota badan (catheterization)

22) Laparoscope yang dimasukan ke dalam abdomen untuk tujuan pembedahan.

23) Semua jenis ubat kumur, seperti mouth-rinsing gargle, penyembur mulut selagi mana tidak masuk ke dalam halkum.

24) Uteroscope atau IUCD (pencegah hamil) yang dimasukan ke dalam rahim.

25) Sampel organ yang diambil dari badan seperti hati atau dari mana-mana anggota badan (biopsy).

26) Ubat asthma (inhaler).

27) Semua jenis ubat yang dimasukan melalui anus (dubur).

28) Pembedahan yang menggunakan pelali seluruh badan (general anesthesia) yang dijalankan pada siang hari setelah pesakit mula berpuasa sejak malam sebelum pembedahan.

29) Suntikan untuk merawat sakit buah pinggang melalui artificial kidney (dialysis) samada peritoneal atau hemodialysis

30) Memasukkan gastroscope ke dalam perut dengan syarat tiada sebarang cecair atau apa-apa bahan rawatan disalurkan.

Rujukan:

  • Fiqh As-Sunnah, Sayyid Sabiq
  • At-Taqriirat As-Sadiidah Fi Al-Masaili Al-Mufidah
  • Ibadah Pesakit Terbitan PERUBATAN Mesir

Sumber : via e-mail, Sdr. Mohd Effy Saiful Mohd Fathil, http://effysaiful.blogspot.com/

Thursday, 28 July 2011

wehhhhh.. da nk pose..

korang2 yg sy cintai... kita dah nk pose...


hahaha.. nmpok bnor aku kurang kerjaan./.. ni jer yg mau tulis.. tata


selamat menyambut bulan ramadhan.. pose jgn tinggal yepp... pesanan ini tidak berlaku pada gadiz2 yg uzur.. hehee

Friday, 22 July 2011

kalau laa saya kurus....

gambar ade kaitan sikit.. kuruss ohh kuruss
kalau laaaa saya kurus...
saya mesti pakai baju2 yg lawa, fashionable dan warna warni
kalau laaa saya kurus..
saya da tak payah pikir saiz tue besar mana.. all free size bleh pakai..
kalau saya kurus...
saya dah tk perlu pikir lingakran dada dan lingakaran bontot baju tu
kalau laa saya kurus...
saya tk perlu pening2 cari baju yg sesuai dgn bentuk badan sy
dan...
kalau laa saya kurus..
saya tk perlu jeles melihat org2 yg kurus pakai baju lawa2 dan sepadan dibadan diorg...



warrrggghhhh.. sungguh stress bila tgk mereka2 itu.. huuuu

Wednesday, 13 July 2011

the lies

sebenarnya... sy dapat surat dari fakulti.. surat yg tertera perkataan pelajar bermasalah... yer sy bermasalah.. tp mn org2 yg sepatutnya bagi sy semangat dan dukungan? sy tk mahu dgr kata2 yg mnjatuhkn sy lgi... sy tk perlukan kata2 perli-memerli itu.. sudah cukup yg sy terima disini..

i wish i could die as soon as possible.. n after that i got a new life without remember any part of my life before....

I need my mom

nk mak skrg… huuu.. no one understand me.. makkkkkkkkkkk…. Sad smileSad smile meh borak2 ngn nurul…

Tuesday, 12 July 2011

google plus, the truth behind it.

assalamualaikum.. aku just nak habaq aku dah ada akaun kat google plus nih... kahkahkah
kemeroyanan aku telah diubati.. thanks kawan sebab tawarkan invitation .. wa syg lu der..  tapi setelah hilang kemeroyanan aku, aku telah kegilaan dgn google+ nih. sebagai akibatnya aku telah mengexplore, menggodek2 sampai aku tk tido sampai sekarang! adooyaiii

 k lah bye2.. thanks buat supian invite saye. =)
google plus


ehhh.. nk ckp bnda jap.. esok kul 1 ptg ade pertemuan dgn ketua bahagian akademik fakulti. satu pesanan yang tak berapa ringkas dan tk berapa mesra telah dihantar oleh pkcik bagian akademik.. huuuu oleh yg demikian dipersilakan wahai nufa smyg subuh then tido yerrrrr.. da nk subuh dah nieee..

Tuesday, 5 July 2011

9 Cara Membuat Otak Anda Berfikir Lebih Cepat

Otak manusia pada dasarnya merupakan komputer biologis. Ia membutuhkan makanan, oksigen, dan ia juga perlu latihan. Anda dapat melakukan beberapa hal untuk meningkatkan kekuatan otak dengan melatihnya, memodifikasi, atau bahkan memanipulasinya. Anda mungkin tidak akan menjadi seperti Einstein, namun hal ini juga bukan alasan untuk tidak membuatnya menjadi lebih baik. Hal-hal di bawah ini akan membuat otak Anda bekerja lebih baik.

 1. Ambillah dosis EPA secukupnya

EPA adalah bahan kimia dalam minyak ikan yang merupakan makanan bagi otak, setiap orang pasti sudah mengetahuinya, jadi mengapa tidak memberikannya kapsul minyak ikan setiap hari untuk meningkatkan kekuatannya. Kajian menunjukan bahwa minyak ikan dapat memfasilitasi peningkatan aktiviti pada otak, memperlancar peredaran darah, meningkatkan memori dan konsentrasi.


2. Seks secara teratur
 

Berhubungan seks dapat melepaskan senyawa kimia yang dapat meningkatkan kekuatan otak, menurut buku terkini Teach yourself. Training your brain  yang ditulis oleh pengajar senior dan seorang ahli biologi. Seks adalah bentuk sempurna dari latihan, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangi stress dan ketegangan yang menurunkan efisiensi kinerja otak.


3. Kerjakan sebuah teka teki
 

Teka-teki silang, Sudoku atau yang lainnya dapat membuat otak Anda tetap pada kondisi terbaik. Sama seperti otot, jika Anda tidak berlatih secara reguler, ia akan kehilangan kemampuannya untuk bekerja secara maksimal.


4. Pergi berjalan kaki
 

Tidak ada yang dapat mengalahkan udara segar yang dapat menyegarkan pikiran yang dapat mengurangi percakapan mental yang mengganggu logika dan pikiran konstruktif. Sebuah perjalanan di pinggiran kota, dekat sungai atau sekedar di taman akan membantu Anda menyingkirkan awan kelabu dan membantu pikiran Anda tetap jernih.


5. Mempelajari bahasa baru
 

Mempelajari bahasa baru dapat sindrom dementia (kemunduran otak) sampai dengan empat tahun menurut artikel yang dimuat pada New Scientist. Alasan pasti untuk hal ini belum diketahui, namun dipercaya bahwa ia memiliki hubungan erat dengan peningkatan perdaran darah dan koneksi saraf yang baik.


6. Tertawa
 

Tawa bukan saja merupakan obat terbaik, ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua sisi otak pada saat yang bersamaan. Pastikan Anda tertawa setiap harinya.


7. Menjadi kreatifif


Melukislah atau pelajari alat musik yang baru, bergabunglah dengan kelas kesenian walaupun Anda yakin Anda payah dalam hal tersebut. Menjadi kreatif memungkinkan Anda untuk menemukan solusi baru untuk permasalahan yang sudah lama dan meningkatkan kesadaran pada saat yang bersamaan.


8. Belajar melempar barang
 

Riset dari Universitas Regensburg di Jerman memindai otak dari seorang juggler(pemain sulap yang melemparkan barang) dan menemukan bahwa kegiatan ini dapat meningkatkan struktur otak. Setelah berlatih selama tiga bulan, otak akan menunjukan peningkatan signifikan pada dua bagian, yaitu bagian mid-portal dan posterior intraprietal sulcus kiri.


9. Berhubungan dengan sifat keanak-anakan Anda
 

Einstein pernah berkata bahwa imajinasi lebih penting daripada pengetahuan dan ia menggunakannya pada beberapa eksperimen yang akhirnya membuatnya menemukan perhitungan paling terkenal sepanjang masa (E=MC2).

Cubalah lihat anak-anak, mereka penuh dengan imajinasi, dan mereka belajar lebih banyak pada tahun-tahun awal kehidupan mereka lebih daripada apa yang kita pelajari selama satu dekade. Bebaskan pikiran Anda dari penjara pikiran  seorang dewasa, Anda akan menemukan cara berpikir yang belum pernah ada 

sebelumnya, Anda mungkin akan membuat penemuan besar yang berikutnya.

sumber- 

jauhhhh disana tp...

jauh di lubuk hatinya masih tersimpan dia... aku??? sedih, kecewa?? ya mmg itu yg aku rasa tp aku tk boleh menghalangnya tuk kosongkan hatinya dan meletakkan hanya aku disitu.. aku tk ada kuasa. itu hatinya.. miliknya bukan milikku.. walaupun hatiku sepenuhnya adalah miliknya. :(

Sunday, 3 July 2011

ribuan terima kasih buat penyumbang traffik blog

salam .

harinie sya nk ucapkan banyak2 terima kasih buat penyumbang traffik ke blog saya.. 

 tq buat tuan punya blog mira utika http://inibelogperempuanbaik.blogspot.com .. traffik dari blog awak paling banyak.. heee..  buat luna lenura tq jugak sbb sumberkan traffk ke blog saya.. .tq sbb letak link saya dkt bloglist korang.. heee.. sayang korang =)

tak lupa juga kat cik tom http://www.ciktom.com yg sy sayang.. heee.. sumbang la byk2 lagi.. heee.. cik tom skarg blogger yg femes.. dah ble jadi #retis dah.. tapi dia sgt merendah diri..

saya tak sangka ada traffik yang masuk ke blog nih sebab saya dah setengah hati menjaga, merawat, meng-up kan blog nie.. kalau ada sesuatu yang boleh memberi manfaat kat korang sy rasa sgt bahagia... kalau ada yang tidak berkenan dihati dgn apa yang saya tulis.. saya mintak maaf byk2 sbb ini adalah diri saya yang kadang2 tak dapat mengontrol diri untuk meluahkan isi hati saya yang berkecamuk... life is hard but there is the way to make it well..[ huuu.. bahasa inggerisku mmg tunggang langgang.. ]

tata.. adioss

Friday, 1 July 2011

nape ehhh aku leh dpt buffered earning?

pelik. itu ucapan pertama dari nufa bila nampak buffered earning. untuk pengetahuan korang nufa dah lama tak bukak nuffnang punya page dan blog nih pon kadang2 jer nufa update. kalu update pon just nk update pasal artikel kesihatan. semua buffered dapat blog nih.. adekah nuffnang sekarang berbaik hati? dulu nufa pernah dengar crite yang nuffnang ni pilih2 kasih bagi buffered earning.. dan nufa mmg tak pnh dpt pon slama nih.. so.. nufa wat biasa2 jer..

terharunyaaa.. psssttt.. pnh dgr org ckp. klu dpt buffered nie.. sebaiknya dipertahankn.. aiyyooo... gimana nih?? wat biasa2 jer laa kan.. heeeeeee


terima kasih nuffnang..

psstt: dulu psg nuffnang sbb tgk blog lain byk yg psg.. dn nmpk cam blogger btul jer..

Sunday, 19 June 2011

[Kesihatan] Chikungunya penyakit bawaan nyamuk


Deman Chikungunya adalah penyakit viral yang menjangkiti manusia melalui gigitan nyamuk yang telah dijangkiti.

Tanda dan Gejala

Masa inkubasi/peram demam chikungunya biasanya 3-7 hari. Gejalanya adalah amat serupa dengan demam denggi, tetapi demam chikungunya jarang diikuti oleh pendarahan atau sindrom shock (shock syndrome).

Orang yang dijangkiti mungkin mengalami gejala berikut:
  • Demam
  • Kesejukan
  • Sakit kepala
  • Letih
  • Loya
  • Muntah
  • Sakit otot
  • Ruam
  • Sakit sendi.

Rawatan

Masa kini tiada ubat atau vaksin untuk rawatan demam chikungunya. Walau bagaimanapun dengan banyak berehat, memakan makanan berzat, banyak minum air dan mengambil ubat penahan sakit, boleh mengurangkan gejala demam dan sakit badan. Jika anda mempunyai gejala tersebut di atas, anda dinasihatkan berjumpa doktor dengan segera

Pencegahan

Tip-tip semasa mengembara/bersiar
  • Guna sapuan pencegah serangga pada kulit yang terdedah semasa keluar bersiar, terutama semasa di siang hari.
  • Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang semasa keluar bersiar.
  • Jika boleh tinggal dalam tempat yang mempunyai skrin pelindung pada tingkap atau penghawa dingin untuk menjauhi nyamuk

Walau bagaimanapun jika anda masih mengalami demam, berjumpalah doktor segera dan lakukan ujian darah. Jika ujian darah anda didapati positif dengan virus ini, tinggal di dalam rumah untuk mengurangkan gigitan nyamuk dan ini dapat mengelak bertambahnya rebakan jangkitan.

Di rumah cara pencegahan demam chikungunya ini adalah sama dengan demam denggi. Pembersihan air takungan dalam pasu bunga, bekas bunga, saluran bumbung dan tin minuman dapat mengelak pembiakkan pembawa nyamuk Aedes.

klik untuk bacaan tmbahan

Fakta Penyakit Chikungunya

Friday, 10 June 2011

sedeyyyyyy

sedey jer.. huhhhhhh

Thursday, 26 May 2011

[kesihatan] gastrik: makanan yang perlu dielakkan.

ini adalah perut

Makanan yang lebih umum dan minuman dilaporkan untuk mencetuskan atau memburukkan nyeri akibat gastritis atau ulser perut meliputi:
  • Spicy food --> makanan yang mengandungi cili, paprika, lada hitam dan cili rawit. rempah-rempah lain seperti Cinammon mungkin juga kerengsaan. Curry serbuk yang digunakan di sebahagian besar selatan masakan Asia (India, Thailand dan sebagainya) mengandungi kombinasi dari banyak rempah-rempah. 
  • Sayuran dan herba seperti bawang, lobak, paprika (Capsicum), peppadew dan bawang putih.    
  •  makanan dan diawetkan , terutama daging kerana kandungan pengawet dan rempah-rempah dalam makanan ini. Ini termasuk makanan acar. pengawet tertentu seperti monosodium glutamat (MSG) digunakan dalam masakan segar juga, seperti di masakan China dan beberapa makanan segera. 
  • Minuman berkafein seperti kopi, cola dan teh. minuman tenaga tertentu yang mengandungi kafein atau taurin juga mungkin terbukti menjadi iritan sebagai stimulan dalam minuman ini meningkatkan perembesan asid  perut.
  • Buah  dan jus buah-buahan masam seperti yang mengandungi limau, lemon dan limau boleh memburukkan gastrik. Tomato dan jus tomato juga mungkin terbukti menjadi bahan pencetus gastrik 
  • Makanan tinggi lemak dikenali untuk merangsang perembesan asid perut dan oleh kerana itu memburukkan gastritis atau ulser perut. 
  • Alkohol adalah suatu zat pencetus lain yang dikenali dan sementara itu tidak mungkin perlu dihentikan seluruhnya, pengambilan perlu dikurangkan secara drastik.
ps: memakan makann sperti bunga kantan, serai juga boleh menyebabkan terjadinya gastrik.  kata org tua2 mknn tersebut sejuk dan boleh menyebabkan kembung dan maknan yg kita makan tidak mudah cerna.. tp.. sy tak tau macam mn ia boleh dikaitkan dgn gastrik. mungik makann ini menyebabkan perembesan asid perut atau dia menstimulasi GERD. i dont know yet bout this.. huuuuu

Thursday, 19 May 2011

bila da hilang baru nk syg...

acehhhh.... tajukkk tak tahan aku.. bila hilang/ rosak/ terbengong/ atau mcm2 lagi.. barulaaa nk terhegeh2 syg kat bnda tu... huhu... wahai belog ku yg comel.. jgn ar marah.. bukan ku dah lupakan dikau tp aku dah takde idea nk berblog.. lgipon aku da de pengganti baru.. tp aku tk lupa kat ko.. jgn ar marah2 yer.. ai tetap syg kat ko nyahhh.. heeee.. btullll.. aku syg kt ko.. tgkkk.. bila ko meragam cmnie.. aku pi cari pertolongan supaya ko selamat.. ko harta aku yg paling berharga.. walaopon byk yg tersimpan dlm draft.. huuuu...

sebagai bukti kasih dan cintaku padamu.. disini ai mengumumkan kat org ramai.. yang ai sayangkan u zilch.,. betul2.. walaupon u tk terupdate tapi ai hari2 dtg jenguk..

i lap u fullll....

Tuesday, 26 April 2011

mak… nurul rindu mak…

tkde apa yg nk tulis.. just nak bagitau.. nurul rindu mak sangat2.. Sad smile Sad smileSad smile …  knape  nurul tk balik tgk mak sblum mak dimakamkan… nurul nyesal tk balik,… nurul nk tgk mak lagiiii… nurul rindu mak…

Thursday, 7 April 2011

update blog lebih mudah dengan windows live writer 2011

dah baca tajuk? ok nurul nk kenalkan windows live writer nie.. nurul mula pkai sejak 2 mggu lalu.. dan dalam masa tersebut nurul dah jatuh hati ngn windows live write nie..

apa yg best nya benda nie?? dia sangat memudahkan anda updatekan blog anda.. sangat mudah.. nurul nk riview pon tak pandai cuma korang try la sendiri yer.. nk letak gambar pon senang. bleh drag jer dari folder gambar korang…

windows live write ada fungsi post in draft.. atau korang nk publish terus pon boleh.. nk letak emoticon pon boleh.. nk letak label pon boleh.. set tarikh pon ada.. hehe.. macam2 ada..

jom2 kita install  windows live anda.. hihihi

image

direct copy and paste dari snipping tool

p/s: nurul dapat windows ni bila nurul update windows.. nak download kat mn2 tu nurul kurang tau skit.. hihihi

tanda2 schizofrenia

lihat la diri sy.. anda akn tau ciri2nya..

warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Tuesday, 15 February 2011

to my abah

abah nurul mintak maap... nurul degil. nurul tk dgr kata.. nurul egois.. im really sorry...


love,
ur daughter, nurul