Saturday, 27 February 2010

tag dari nor gadis

- SOALAN --

1) You have to print screen wallpaper that you are using right now.. nah kat bwh nie.. simple dimple




2) Tell us why you like the wallpaper ~  simple.. tak suka serabut2.. bnda kat tengah tue jadual kelas aku.. tapi yg tue tk termasuk clerk-ship lagi.. eheh



semua  tool bar tepi dan rocket dock tue aku auto hide kan.. jadi bnda2 tue tk nmpk dpn mata aku


icon kt desktop tue biasanya tkde.. tapi disebabkan kemalasan aku.. aku campak jer kat situ.. kalu tk kosong jer


gediks pi crite kat korang. eheee.. soalan tk tnya pon sbb apa ltk bnda2 tue semua.. ehee

3. kena tag 10 org plak... haishhh.. sape ek???


korg nk letak.. letak laa yer.. ni first time aku kena tag, jd tk tau nk tag sape... 


 tnx   nor gadis

Thursday, 25 February 2010

sepi

dah lama aku biarkan blog nie.. gara- gara masalah yang tak penting,

sudah.. sudah... jgn duk ingat2 lagi.. u can do it..

buat final asignment tue.. asik duk pk ke laki jer.. huh..

maafkan aku yer cik blog.. aku dah lupakan kau.. aku abaikan ko.. tapi aku terpaksa cool-kan diri aku dulu.. baru ble wat entry lagi.. ok..


aku dah tgk jadual clerk-ship aku.. start 15 march sampai 22 mei.. start dgn lab pediatric... permulaan sebagai seorg doktor.. huhuhu.. cam poyo jer.. tak sangka aku dah last year.. tapi ilmu tak berapa nk lekat je lagi.. huhu.. baca molek deh, blajor sungguh2 skit.. dop soh laa nk mikir ke org lain hok dop penting.. yer dop?? huhu

nak cari bahan nk tulis blog.. nk tulis pasal medik gak.. walaupon korg bukan suka sangat.. tapi nie tuk diri aku jugak.. untuk tingkatkan ilmu kat aku.. sbb bnda2 yg aku tulis nie boleh buat aku ingat.. sbb kadang2 aku cari sendiri dan aku tulis snediri buat aku ingat..

psstt: ada kaitan tk tajuk ngn isi n3 nih? ahahaaa

Monday, 22 February 2010

[personal] hati makin lega..



Insyaallah.. perkara yang aku buat ini adalah yang terbaik.. demi kebahagian manusia selain aku.. 


maafkanku jika aku membuatmu terganggu.. dan aku maafkanmu atas semua perlakuanmu padaku.. dan aku sgt bersyukur atas maklumat yg diperoleh sbntar tadi.. terima kasih kepada hamba Allah itu yg sudi memberi sedikit sbanyak jawapan dari semua persoalan dari hatiku ini.. 


wassalam..


insyaallah aku akan melupakan segalanya tentangmu.. dan ketahuilah... aku tidak mahu dimadu.. walaupon madu itu manis tapi teramat pahit bila ditelan.. 




sorry.. sejak akhir2 nie.. hidup agak bercelaru.. *~*~* semester baru, azam baru, dan kehidupan yg baru...

Sunday, 21 February 2010

[personal]AMARAN!!!!

AMARAN!!!




saya dapat merasakn diri saya telah SAIKO.. 




sila jauhi saya.. arggggg....






Saturday, 20 February 2010

Mulut berbau


euwww... mulut u bau laaa... pernah tak korang dapat penghinaan seperti ini?? eheee.. mulut berbau, korang malu tak bila mulut korang berbau? atau yang lebih parah, korang tak tau pon mulut korang berbau 'uwekkk' dan hanya disedari dari perlakuan teman bercakap kita? eheheee.. dalam terma kesihatan ia dipanggil sebagai halitosis..

masalah bau mulut bukan jer babitkan kita yang mulut busuk tapi orang2 yang diajak bercakap. pasti diorang seakan mau termuntah.. (muntah ijau)
jom kita kenali tanda-tanda yang mulut korang berbau..
  • korang sering berasa ada bau busuk atau rasa kurang enak dalam mulut
  • Rakan atau orang di sekeliling menutup mulut atau mengalihkan pandangan apabila korang bercakap
  • Ada rakan yang menegur atau menghulurkan gula-gula kepada anda
  • ada taik gigi kaler kuning.. dan lidah kotor

 pencegahan --> menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan  flos gigi setiap hari  membantu menghilangkan bau mulut.

Langkah lain boleh diambil bagi mengurangkan masalah bau mulut:

1) Minum teh
Kajian mendapati bahan kimia dalam teh hijau dan teh hitam dikenali sebagai ‘polyphenols’ membantu menghentikan pertumbuhan bakteria yang bertanggungjawab dalam masalah mulut berbau.

2) Minum banyak air

Minum banyak air membantu mulut kekal lembap. Air, sup atau buah-buahan seperti timun membantu menyeimbangkan tubuh. Sementara minuman seperti kopi, susu, makanan bergoreng atau makanan pedas dipercayai hanya menambah masalah.

3) Penggunaan herba

 mengunyah herba seperti pudina, rosemary dan selasih dapat membantu mengurangkan bau mulut.

4) Belajar mengawal tekanan 

Sesetengah orang terutama lelaki muda memiliki rejim kebersihan gigi yang baik tetapi mungkin ramai tidak menyedari yang tekanan meningkatkan penghasilan bau mulut.

5) Berhenti merokok

Merokok bukan saja membuatkan mulut berbau tetapi juga mengeringkan mulut.

Wednesday, 17 February 2010

FOLLOWER KE- 100

Ok.. aku nak crite pasal follower ke-100 aku.. sbnrye tak tau nak buat entry ape.. so aku kenalkan kat korg follower aku nie... yang paling aku tak tahan adelah... 


''

''

''

''
''

''
''

''


''
bagus2.. aku tak yah susah carik2 sape laa org nyer..


lepas je aku nmpak nih.. aku terus pi ushar blog naem nih... perggg... awal2 dah dijamu dgn header blog yg lip lap lip lap...

takkan aku nk letak yg lip lap plak kan... 


blog yang banyak maklumat.. aku sendiri tertarik.. terutama yg berkaitan dgn  wanita, kesihatan, dn mcm2 lagi ler.. blog ni blog baaaeeekkkk punya..  silakan terjah sendiri yer..

aku suka post dia yg nih ... pasal bahaya air yg ditinggal dalam kereta dalam jangka waktu yg lama... 



pe lagi.. silakan laa terjah beliau yer.. AQ NAIM


Psssttt: tnx korang yang sudi follow aku... korang menaikkan semangat aku tuk berblogging.. tnx banyak2.. dulu Aus pernah review blog aku sbb aku gatal tangan nk jadi follower ke -100 dia.. so.. aku ikut  jejak dia tuk follower ke -100 aku.. ble kan Aus?? eheee jom terjah Aus  jugak     

Monday, 15 February 2010

[personal] Jiwa Kacau



jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..jiwa kacau..

Saturday, 13 February 2010

aku malas..

Ya Allah.. knapa laa aku nie malas sangat??? update entry pon malas.. apetah lagi siapkan final assignment.. sigh!!!!!... qis.. rerajinkanlah dirimu...

aku ade something nak update entry kali nie.. tapi aku malas nk taip.. mata tgh ngantuk.. dari pagi tadi lagi duk cari bahan...

antara yg menarik minat  sepanjang aku mencari cerita adalah
- kes buang anak.. mayat bayi diurungi semut merah.. sian gler aku tgk bayi tue.. mak bapak takde otak.. baik otak udang agi dari otak diorg tue..

- pesakit kanser payudara stage akhir lebih rela mati dari dibuang payudaranya.. kerana bimbang suami cari perempuan lain... nie aku tak paham.. mmg laa payudara tue bagi wanita adalah sebagian dari kosmetik.. tapi kalu dah menggelembung, bengkak sana sini.. best ke suami duk main bnda tye.. nk sentuh mgkin dah ngeri.. hidup pon tak lama.. hidup harus diteruskan walaopon pahit.. ble ke??? nie terpulang kat laki diorang laa.. so.. cari laa suami yg ble trima kita seadanya..

salah satu contoh breast cancer

Monday, 8 February 2010

HATI-HATI- pls wash before wear!! --> edited.. jgn biarkan undergarment tak dibasuh.. then pkai lagi.. euww

salam... hari nie n3 geli.. meremang bulu roma tengok.. sblum nie aku dah jumpa bnda nie tapi pic yg diedit.. kali nie aku bagi yg video punya..

jadi nie peringatan dkat perempuan sahaja.. dan pondan2 yg memakai bra.. eheee.. basuh bra @ pakaian dalam anda sebelum dipakai sebab kita belum tahu apa yang melekat dkt situ.. dan bila cuci tu pakai laa air panas yang mendidih.. biar mampuss semua mahkluk2 asing tersebut..






psstttt: tnx to touya..  ehee.. tadi pi  search pasal bnda nie.. dan jumpa ia sebagai rumor semata.. dulu pernah tgk paasl bnda nie.. tapi tk baca detail.. carik2 punya carik.. ia hnya case report yang berlaku di nigeria yang mana ianya adalah unofficial dan hnya ada 2 case nie saja yang berlaku iaitu pada susan mckinley dan makcik dari afrika.. takde case lain yg disebutkan.. [link].

tapi.. nk bagi pesan gak.. ini mungkin terjadi betul2.. sbb ia adalah myasis.. dan menurut case report nie.. ia dari tumbu fly..  dan kemungkinan jugak boleh dilakukan oleh mana2 serangga @ fly dan kawan-kawan... nnti kalu de masa sy crite sikit pasal myasis... nk cari kat tenet pon banyak...  ehee.. 


aku nk betulkan skit.. tak mungkin terjadi kat bra baru yg tak basuh.. kecuali laa bra tue berasal kat negara2 cam nigeria yg byk kes myasis..  dalam case report nie.. makcik  nie pi basuh bra dia berdekatan dgn semak samun.. dan daerah yg dia duduk tue adalah endemik tumbu fly.. 


bagi sy laa.. kat malaysia tkde nyer kes mcm nie.. huhu.. so tk yh nk risau2..


jgn risau.. gambar nie fake. [link]. ok..  dah laa  gebu dia nyer... yang nie dikatakan milik susan mckinley 


Friday, 5 February 2010

Monday, 1 February 2010

Tahukah anda...?


1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa Melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi. 

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera. 

4. Tahukah Anda Persatuan Cintai Hidupan Liar diasaskan oleh Richard Martin dari Ireland pada tahun 1824. Lagu Bola Sepak Dunia 1998 yang ditujukan khas buat pemain, peminat serta persatuan2 bolasepak amnya pula dinyanyikan oleh Ricky Martin. 

5. Tahukah Anda hanya enam bahasa digunakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu bahasa Inggeris, perancis, Arab, Cina, Rusia dan Sepanyol. ianya akan bertambah menjadi tujuh bahasa jika ada perwakilan yang menggunakan bahasa pasar atau bahasa kesat. (bahasa yang ke tujuh hanya biasa digunakan room dot dot dot) 

6. Tahukah Anda kedua belah kaki kita tidak sama besar kerana sebelah adalah kaki kanan dan sebelah lagi adalah kaki kiri. Namanya saja sudah tidak sama jadi tentunya besarnya juga tidak sama. 

7. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet. 

8. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi. 

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya. 

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar. 

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda antara kereta kebal dan tok guru ilmu kebal, ahlak kereta kebal adalah lebih baik kerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi tak pernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya. 

14. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk 
menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita. 

15. Tahukah Anda....... tahukah anda.......... tahukah anda.......... walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang tak ada gunanya.