Wednesday, 13 January 2010

perempuan merokok.. best ke?


salam semua.. dah lama tak tulis entry.. exam tak habis lagi.. tapi sian tgk blog nih dah bersawang dah... byk plak tue sawang dia.. ahaha..

straight to the point jer.. ramaikan perempuan sekarang merokok..? kalu dulu2 laa susah gak nk tgk perempuan yg merokok dan ia bagaikan satu kejanggalan dan yang pastinya akan ada org yg menggelengkan kepala... yer laa.. perempuan merokok disinonimkan sebagai perempuan jalang, perempuan takde akhlak dan macam2.. tapi lihatlah sekarang.. haihhh.. aku bagai kna kejutan elektrik bila first time nmpak kejadian ni.. lebih terkejut lagi kalu kawan kita sendiri yang merokok.. nak tegur??? dah tegur.. tapi dia... (ngengggggggg!!!) dia bantai aku balik.. kureng tol otak dia.. aku tau aku bukan baik sangat pon.. slalu gak wat kije nakal (jgn pikir lain yer)..

aku terus malas nk layan dia... lagipon aku rasa cam tak sesuai jer nk tegur lebih2 kat dia.. dia dah besar dia tau nak pikir bnda tue salah tak buat.. huhhh.. dah lama tk nmpk dia.. last bertembung kat kdai mkn.. makin kurus plak tue.. pssttt.. org kata isap rokok ble kurus??? btul ka?? tapi aku tak mao arr buat.. aku sayang ngn paru2 aku.. gerun aku tgk paru2 org yg merokok.. itam legam.. buat pengetahuan korang.. paru2 yg normal kaler dia cerah, putih kelabu.. kalu dah itam tue.. kiranyer dah rosak teruk dianyer peparu.. cukuplah ngn pencemaran udara skarang.. dah cukup buat paru2 aku itam..




tetiba plak jadi tmpat crite pasal kwn aku nih.. padahal tujuan utama nk cakap.. bahaya merokok.. tak kiralah pompuan ker lelaki ker.. kalu perempuan.. pastu tgh ngandung ditambah dgn merokok... haihh.. ko bukan saja bahaya kan diri ko, tapi baby dalm perut ko tue pon kna gak efek.. siap pandai lagi dia merokok.. ko merokok.. dia pon join skali merokok..

psstttt: huhh... aku pantang ngn org yg merokok.. ble rosakkan paru2 comei aku.. dari aku hidu asap rokok dia.. baik aku join skali.. efek sama jer.. (effect of the lung on passive smoker are same with active smoker) sayangilah insan tersayang anda..

p/s: ni bukan karangan berilmiah.. actually.. de byk kesan kat janin korang kalu korang merokok.. pasif smoker ugak.. so.. bagi peringatan kat suami or sedara mara korg yg merokok.. jgn terlalu byk dedahkan diri ngn asap rokok.. pasif ngn aktif kesan dia tak jauh berbeza..




mom smoking




i join you mom


mom.. look at me.. i'm smoking.. its so good.. tq mom

15 comments:

::aMaD:: said...

persoalannye,kenape org merokok ttp merokok walau tau akan bahayanye??maybe sbb diorg kate tak sakit ape2 pun?pikiq2...hehehe

Qismina said...

mmg tak sakit pape pon.. sbb dia tak rasa sekarang.. kalau nk pendek umur.. silakan merokok.. berenti merokok dipertenghan jalan (dah merokok selama 20 tahun)sekalipon still ble panjangkan umur.. selagi kita ditakdirkan tuk terus hidup di bumi Allah swt ni..

denaihati said...

1. Terima kasihlah letak banner dapatwang.
2. Aku memang tak gemar tengok pempuan smoking tapi apa kan daya masing2 nak tunjuk style...sendiri buat sendiri tanggung lah.

Qismina said...

1. sama2
2. mmg sndiri buat sndiri tanggung.. mata yg melihat nie yg tak sanggup nk tgk.. huhu

adi said...

sangat tak best untuk diri sendiri...

Dak Wan said...

Hak peribadi, cuma org tua2(pompuan) dulu klu merokok pon stylo... klu kat kg, rokok gulung, klu kat bandar siap ada btg apa ntah pjg sejengkal. Tak macam sekarang, dah macam jakun hisap rokok.


New Post | Cari Jodoh!

hami asraff said...

assalamualaikum. thanks for your comment in my blog :-) hemm, pasal isu perempuan dengan rokok. memang pernah ternampak wanita hisap rokok depan saya. oh my first impression for that girl, 'macam manalah dia nak dapat suami nanti' oh bukan mengutuk wanita itu. tetapi cuba fikir sepositif yang mungkin. tapi tak terdaya untuk isu merokok ini. anda rasa ada positifnya hisap rokok ini? semua jawapannya TIDAK! tapi susah nak cakap. kerajaan kempen jangan merokok, bahayakan kesihatan. terfikir juga diri ini. kalau dah bahayakan kesihatan kenapakah perlu dijual di pasaran? lepas itu mencanangkan jangan merokok. it make sense? oh memang isu ini tiada penghujungnya ( macam nak buat entri pasal ni ). apa pun saya memang tidak suka orang merokok. wassalam ~

touyakaruma said...

Dulu nampak gak awek cun sorang tu ... merokok .. urghhh .

Yang tak leh blah ada yang dah pangkat nenek pun nak merokok gi .

Qismina said...

tq.. sbb dah komen..
adi: mmg tak best terutama org yg asik kna hidu asap jer.. kat sini(indo), diorg tkde kesedaran.. suka merokok dlm kenderaan awam.. pastu hembus kat muka org yg de dpn dia.. eiii.. geramm!!

dak wan: pnh tgk kat pasar payang.. makcik tua tgh merokok..huuhu.. ganas2

hami: sama2.. bila ada isu best mmg suka letak komen pon.. sy first time tgk pmpuan isap rokok adalah batchmate sy(punjab).. second dan third senior sy (malay).. dua2 family problem.. actually tak suka org pkai alasan tue tuk menghancurkan diri sendiri...

touya: ko ashik tg awek cun jer.. sini minah indo ramai gler yg merokok.. siap ada yg pkai tudung agi. semua cun2 plak tue... kejutan budaya tul aku duk kat sini..


p/s: smalam dapat feedback dari senior tue.. sbb enrty terpost kat fb.. huhu..

muhdzahari said...

tak kisah lah lelaki atau perempuan. kedua-dua saya kurang senang. asap tu boleh berlegar ke mana saja.
nasihat saya, sila sedut asap, jangan hembus. jangan!

Qismina said...

btul tue.. sedut skali asap tue.. tak yah hembus2.. huhu.. wat sakit otak jer.. aritue kawan sy hampir nk kna serangan asma akibat dari manusia yg tkde otak.. merokok kat dlm kenderaan awam.. dah ler sempit... sian sy tgk kwn sy.. mmg tk senang duduk..

KEPADA PEROKOK.. SILA SEDUT ASAP SAMPAI ABIS.. TAKYAH NK HEMBUS2..

Qismina said...

btul tue.. sedut skali asap tue.. tak yah hembus2.. huhu.. wat sakit otak jer.. aritue kawan sy hampir nk kna serangan asma akibat dari manusia yg tkde otak.. merokok kat dlm kenderaan awam.. dah ler sempit... sian sy tgk kwn sy.. mmg tk senang duduk..

KEPADA PEROKOK.. SILA SEDUT ASAP SAMPAI ABIS.. TAKYAH NK HEMBUS2..

adi said...

sangat tak best untuk diri sendiri...

Anonymous said...

Knpa kalau pompuan merokok dikaitkn dgn pompuan jalang, akhlak buruk? Ada je pompuan x merokok tp bkn saja perangai mcm jalang tp mmg jalang. Ada je pompuan x merokok tp akhlak buruk. X semua pompuan merokok tu jalang or akhlak buruk. Habis tu laki yg merokok tu apa? Bapak pompuan jalang ke? Tok imam yg merokok tu tok jalang ke? Korang xtau ke pompuan merokok ni mmg dh lama, dr zaman jepun jajah kita lg. Nenek moyang kt kampung ramai je merokok. Please la.. Jgn judge pompuan merokok ni xbaik k. Dr segi kesihatan yes mmg xelok utk kesihatan xkira laki or pompuan. Mmg merosakkan paru-paru. Thats all. Tq.

Anonymous said...

Aku p mana2 kmpg, tgk makcik2 isap rokok slumber jer.. Xjalang pun tgk depa. Yg x isap rokok tu plak mulut mcm puaka