Thursday, 4 March 2010

tips nak hilangkan ingatan macam orang amnesia


hilangkan ingatan best ker? hilang ingatan atau amnesia macam mana boleh terjadi? bolehkah kita suka suki nak hilangkan ingatan? kalau boleh, aku pon nak.. ehehe

amnesia adalah suatu keadaan di mana memori terganggu atau hilang. Punca amnesia dibahagikan kepada "organik" atau "fungsional".
  • Penyebab organik merangkumi kerosakan otak, melalui kecederaan fizikal, penyakit saraf atau kegunaan tertentu (umumnya ubat penenang) ubat-ubatan.
  • penyebab fungsional --> psikologi faktor, seperti gangguan mental, post-traumatic stress atau mekanisme pertahanan.
  • Amnesia yg muncul secara spontan --> dalam kes transient global amnesia.
jenis amnesia:
  • anterograde amnesia:  tidak berkemampuan untuk mengingat hal-hal baru. Seseorang mungkin akan menemukan diri mereka terus-menerus lupa maklumat, orang atau peristiwa selepas beberapa saat atau minit, kerana data yang ditransfer tidak berjaya dihantar dari conscious short term memory  menjadi permanent long term memory (and vise versa).
  • retrograde amnesia: seseorang yang tidak berkemampuan mengingat kenangan lama. mereka mungkin mengingati hal-hal baru yang terjadi setelah munculnya amnesia (tidak seperti di anterograde amnesia), tetapi tidak boleh mengingati sebahagian atau seluruh hidup atau identiti mereka sebelumnya.
dari jenis2 kat atas tue.. aku rela kena retrograde amnesia.. nak lupakan kenangn dulu.. tak mao ingat.. nak jadi org yg baru, bermula dari kosong.. ehhee.. tadi aku search laa pasal cara2 nk hilangkan ingatan dan aku jumpa nih.. ehheeh

soalan: 





jawapan orang takde akal:

 heheeee, kalau hardisk leh ar format...
kalau ingatan dalam kepala nih,...mmg ar susah.Kalau raser nak cabut kepala tuh...cabut ar...,cuci...

jawapan yg sesuai digunakan oleh manusia:   

Weh perkara yang sayerr buat ..ingat kat Allah .... lebih sayerr ingat kat Allah ..lebih cepat sayerr luperkan hal yang dah berlaku ... itu sayerr ler kalau dah frust tertonggeng ke aper ker ... lagi pun asam garam kehidupan ni, ajar kita jadi tabah ...kena positif hadapi hidup... 

jawapan:  jawapan yg boleh digunakan oleh para robot. 



11 comments:

miss anne said...

sya nak pilih yang robot la..delete ape yang perlu didelete jer...

qismina said...

tue laa.. kan best ble delete.. ehehe

z|lh@n said...

ya allah.. ada jgk manusia yg nk hilang akal ek... mcm2...

pak long said...

salam buat qis...
ilang akal tak der dosa....

Fiq said...

hadapi masalah dengan berani, bukan lari atau melupakannya...=)

qismina said...

zilhan: bukan nk ilangkan akal.. tapi ilangkan ingatan... lain tue.. tapi perlakuan nie perlakuan org ilang akal bila takleh nk terima kenyataan hidup kt dunia nie..

paklong: hilang kewarasan dgn ilang akal sama tak? ehee

fiq: mmg manusia kebanyakannya suka lari dari masalah.. termasuklah qis walaupun diri sendiri tahu bnda tue mmg takleh nak elak lagi.. mmg kena hadapi jugak walau bagaimana cara sekalipun.. jadi kenyataan hidup wajib diterima walau sepahit batang rajawali.. eheheee

Capri said...

U dah ilang ingatan ke tulis benda2 cam ni...

Opps! sori I hilang ingatan bila tulis ayat tadi :)

qismina said...

ahahaa.. kalu ilang ingatan camner ble tulis dan balas komen.. ahahhaaa.. sian kat u yer. meh sini i tolong bagi u ingat balik. ehehee

Anonymous said...

saya mengalami hilang ingatan iaitu anterograde amnesia
adeque_choco@yahoo.com.my
siti hidayah hamzah-jb

Hamba ALLAH said...

Kalau blh nk kne amnesia yg lpe kngn lme

nizam satun said...

Ssah la ....nk hlangkn ingtn